Život i stil
Preminuo jedan od najpoznatijih italijanskih dizajnera Nino Cerruti Tokom studenstkih protesta 1968. godine organizovao je reviju u kojoj su muškarci i žene hodali u istoj odjeći, što je u to vrijeme bilo itekako revolucionarno.
#

Nino Cerruti, jedan od najpoznatijih italijanskih dizajnera i biznismena, preminuo je u 91. godini.

Njegov modni stil opisan je kao ležerna sofisticiranost. Rođen je u Bielli, a sa 20 godina je zbog očeve smrti morao napustiti studij novinarstva. Preuzeo je porodičnu fabriku tekstila, a svoj prvi butik otvorio je u Parizu 1967. godine.

Tokom studenstkih protesta 1968. godine organizovao je reviju u kojoj su muškarci i žene hodali u istoj odjeći, što je u to vrijeme bilo itekako revolucionarno.

"Hlače su ženama dale slobodu. Taj potez je bio hrabar jer tada žene koje su nosile hlače nisu smjele ući u neke restorane", kazao je Cerruti jednom prilikom.

Zatim je počeo prodavati cipele, parfeme, satove i nakit. Sarađivao je s Georgijem Armanijem, kojeg je zaposlio kao dizajnera za muškarce. Njih dvojica ostavili su neizbrisiv trag u modnoj industriji. Armani je 1975. godine odlučio osnovati vlastiti modni brend.

Cerruti je oblačio neke od najpoznatijih poznatih ličnosti kao što su Richard Gere, Marcello Mastroianni, Robert Redford i Jean-Paul Belmondo. Međutim, takmičenje između luksuznih modnih kuća ostavila je malo prostora za nezavisne brendove.

On je 2001. godine prodao svoj brend "Cerruti 1881." italijanskim investitorima, a oni su zbog loše strategije poslovanja 2005. godine proglasili bankrot. Američki investicioni fond "MatlinPatterson" je zatim kupio "Cerruti 1881.", a 2011. "završio je u rukama" "Trinity grupe".

Dizajner je nakon povlačenja iz javnog života živio u porodičnoj kući u Bielli, u podnožju Alpa. Posvetio se predenju vune i uživao u starosti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.