Život i stil
Preminuo poznati dizajner Paco Rabanne Rabanne je stekao svjetsku slavu zbog svog ekscentričnog dizajna odjeće.
#

Paco Rabanne, najpoznatiji po svojim parfemima i modnom dizajnu, preminuo je u 88. godini u svom domu u Francuskoj.

Njegovu smrt potvrdio je „Puig“, matična kompanija njegovih brendova, rekavši da je "obilježio generacije svojom radikalnom vizijom mode i da će njegovo nasljeđe živjeti".

Rabanne je stekao svjetsku slavu zbog svog ekscentričnog dizajna odjeće.

„Puigov“ modni predsjednik, José Manuel Albesa, pozdravio je Rabanneov dizajn, za koji je rekao da je "učinio transgresiju magnetskom".

"Ko bi drugi mogao navesti modne Parižanke da traže haljine od plastike i metala", rekao je Albesa. "Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio: postoji samo jedan Rabanne."

Marc Puig, predsjednik i glavni izvršni direktor „Puiga“, nazvao je Rabannea "glavnom osobom u modi" i odao počast njegovoj "odvažnoj, revolucionarnoj i provokativnoj viziji, prenesenoj kroz jedinstvenu estetiku".

Rabanne je rođen u vojnoj porodici u španskoj Baskiji, u blizini grada San Sebastiana. Njegov otac je bio pukovnik republikanske vojske koga su nacionalističke snage generala Francisca Franka pogubile 1936. tokom Španskog građanskog rata.

Njegova majka, koja je radila kao krojačica za dizajnera Cristobala Balenciage, preselila je porodicu u Pariz 1939. nakon što su nacionalističke snage zauzele Madrid i pobijedile u ratu. Kao student arhitekture na l'École Nationale des Beaux-Arts zarađivao je crtajući modne skice.

Nakon kratkog perioda rada u građevinskoj industriji kod proizvođača betona, započeo je svoju modnu karijeru dizajnirajući nakit za „Givenchy“, „Dior“ i „Balenciagu“.

Zatim je 1966. pokrenuo vlastitu istoimenu modnu kuću, „Paco Rabanne“, čime je stekao međunarodno priznanje.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.