Život i stil
Savjet stručnjaka: Trikovi koji će vam 'popraviti' boju za kosu Moguće da je većina nas do sada probala neku kućnu farbu, no to nije tako jednostavno kako se čini, ali pomoći ima ako obratimo pažnju na količinu boje i vrijeme držanja na kosi
# Unsplash

Kućno sređivanje kose ima niz pravila, od vremena koje provodimo s bojom na glavi, do izbora same nijanse. Jednostavno je uzeti kutiju u drogeriji, no treba znati da je moguće da boja neće biti ista kao i ona na kutiji.

Unsplash / 

- Kao prvo, pigmentu treba određeno vrijeme kako bi se razvio. Kod bojanja je važno da vam se ne žuri i još važnije da ne zaboravite da imate boju na kosi pa ju držite predugo. Na svakoj boji piše trajanje procesa, držite se toga kako bi dobili željenu nijansu - ističe Ana Kuštre, suvlasnica salona 'Do šminke i frizure za pol vure'.

Žuta neželjena boja
Plavuše žele svoje divne nijanse, no često se desi problem žutila.

- Da biste bili plavi, a ne žuti ili narančasti, uvijek koristite i sive pigmente, svi mi imamo već prirodnog žutila u kosi pa spriječite da on zavlada vašom bojom. Osim sivog pigmenta u boji za održavanje lijepe plave nijanse potrebni su silver šamponi, koristite ih s rukavicama - savjetuje Kuštre.

Može se desiti i da boja na kutiji nije boja koju ste dobili na kosi.

- Bez obzira na aplikatore u kutiji, predlažem da ipak koristite i kist za bojanje kose, on će temeljitije nanijeti boju na korijen kose. Kako bi boja u potpunosti obojila kosu, savjetujem vam da 10 minuta prije isteka vremena prstima boju umasirate i dobro utrljate u cijelu dužinu kose. Tako držite ostatak vremena - ističe stilistica kose.

Ako sijeda nije ipak prekrivena, nanesite veće količine boje, na pramen po pramen te nabavite nijansu svjetliju od one koju želite.

- Osim što ste vjerojatno uneredili cijelu svoju kupaonicu s tamnom bojom najvjerojatnije ste pobojali i svoje čelo, uši i vrat. To je sasvim normalno. Trudeći se da sve pokrijete bojom nastradala je i koža. Boju pokušajte ukloniti tako da na vaticu stavite alkohol, a pušači imaju najučinkovitije rješenje. Na vaticu dodajte hranjivu kremu i pepeo i s time lako skinite boju s kože - otkriva Kuštre.

Unsplash / 

Nakon otklanjanja boje s kože, lice obavezno nahranite kremom.

- Njegujte i kosu nakon bojanja i obavezno stavite regenerator ili masku koju ste dobili u kutiji. Kosi treba adekvatna kolor njega kako bi naglasila pigment, dala kosi sjaj i hidrataciju - zaključuje frizerka.

 

(24sata.hr)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.