15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

EU: Guaido nije više legitimni privremeni predsjednik Venezuele

Države članice EU-a nisu u ponedjeljak priznale legitimnost privremenog predsjednika Juana Guaidoa u Venezueli, što je tražio Europski parlament.

Guaido ostaje “privilegirani sugovornik”, ali ga EU ne smatra više legitimnim privremenim predsjednikom.

Nakon spornog ponovnog izbora Nicolasa Madura 2018. godine za predsjednika Venezuele, predsjednik parlamenta Juan Guaido priznat je za privremenog predsjednika. Takvim ga još uvijek smatraju Sjedinjene Države i Velika Britanija.

- OGLAS -

Europski parlament je u svojoj rezoluciji tražio od država članica da priznaju “kontinuitet nacionalne skupštine Venezuele izabrane 2015 . godine i njezina legitimnog predsjednika Juana Guaidoa”.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku izjavio je tada u Europskom parlamentu da EU nikada nije priznala Guaidoa za predsjednika Venezuele jer nije bilo konsenzusa država članica.

U zaključcima koje su u ponedjeljak usvojili ministri vanjskih poslova država članica EU-a, kaže se da su parlamentarni izbori održani 6. prosinca prošle godine bili “propuštena prilika” za demokraciju, jer su održani bez nacionalnog dogovora o izbornim uvjetima i nisu bilu u skladu s međunarodnim standardima za demokratske procese.

Prema zaključcima Vijeća, EU smatra Guaidoa dijelom demokratske oporbe.

“Vijeće ponovno poziva da se osigura sloboda i sigurnost svim političkim oponentima, posebice predstavnicima oporbenih stranka izabranih u nacionalnu skupštinu 2015. godine”, kaže se u zaključcima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA