-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Parižani masovno napuštaju grad radi uvođenja ograničenja kretanja

 
Veliki broj stanovnika Pariza počeo je da napušta grad vozovima i automobilima prije uvođenja ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije virusa korona.
 

Ovakvo ponašanje zabrinulo je stanovnike unutrašnjosti, gdje mnogi strahuju da će im Parižani donijeti virus i ubrzati njegovo širenje.

Francuski ministar zdravlja rekao je da Vlada ne namjerava da sprečava ljude da otputuju na druge adrese, ali je dodao da će striktna ograničenja javnog života biti na snazi i u obalskim područjima, kao i u glavnom gradu.

Na pariskoj željezničkoj stanici Gare du Nord putnici, od kojih mnogi nose maske, okupljaju se na odlaznim peronima.

- OGLAS -

“Radije bismo da boravimo u otvorenom okruženju, u većoj kući sa dvorištem, nego u stanu u Parizu”, izjavila je edukativna novinarka Kamil, koja putuje na sjever Francuske sa svojom majkom i partnerom. Oboje imaju mogućnost rada od kuće.

Broj žrtava virusa Korona u Francuskoj dostigao je 148, a zaraženih 6.600.

“Parižani koji napuštaju grad će zaraziti provincije, samo da bi bili blokirani na otvorenom vazduhu. Ovaj egzodus je nezamisliv, sebičan i predstavlja tempiranu bombu”, napisao je jedan korisnik Twittera.

Predsjednik Emmanuel Macron sinoć je saopštio da je zemlja “u ratu” protiv virusa korona i objavio restrikcije bez presedana u poslijeratnoj Francuskoj.

On je naredio građanima da od danas poslije ručka ostanu kod kuće i rekao da mogu da izlaze samo radi kupovine namirnica, odlaska na posao ako je neophodno, vježbanja ili medicinske intervencije.

Vojska će biti mobilisana da bi pomagala u prebacivanju bolesnih u bolnice.

Pomoćnik ministra saobraćaja rekao je da će saobraćanje brzih vozova TGV biti prorijeđeno da bi se suzbila zaraza.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA