6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Zajednička akcija MUP-ova ZDK i SBK: Uhapšeno šest osoba

U dane 1. i 2. marta, u noćnim satima, zajednički mješoviti timovi pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) izveli su zajedničku akciju na graničnom području navedenih kantona.

Kako je definisano Planom akcije, zajednička akcija provedena je na nekoliko lokacija, tačnije kontrolnih tačaka u graničnom području navedenih kantona, na kojima su mješoviti policijski timovi vršili pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, te vršili preglede vozila, lica u vozilima i tereta, sa ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela, narkotičkih sredstava, oružja i municije, lica za kojim je raspisana potraga, lica koja nelegalno borave u BiH, kao i u cilju kontrole kretanja roba, sprječavanja nelegalnog prijevoza u unutrašnjem cestovnom prometu i sankcionisanja počinilaca prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Zavedenom akcijom, odnosno sveobuhvatnom i pojačanom kontrole učesnika u saobraćaju, na lokacijama koje su ocijenjene bezbjednosno interesantnim, pored navedenih ciljeva nastojalo se unaprijediti izvođenje policijskih poslova i zadataka, u kontekstu izvršenih kontrola.

- OGLAS -

U okviru akcije uhapšeno je šest lica – tri koja se dovode u vezu s izvršenim krivičnim djelima i tri zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Izdato je 56 prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, 15 vozača i četiri vozila su isključena iz saobraćaja, u četiri slučaja je pronađena i oduzeta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, a u 86 slučajeva je izvršena provjera identiteta lica.

Ova zajednička policijska akcija predstavlja dobar primjer saradnje između policijskih agencija, te će se i u narednom periodu unapređivati oblici zajedničkog i koordiniranog postupanja, u okviru utvrđenih nadležnosti, kao bi se svim građanima pružila maksimalna lična i imovinska sigurnost, saopštio je MUP ZDK, prenose vijesti.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA