13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Talgo vozovi pun pogodak

Uvođenjem talgo garnitura “Željeznice Federacije BiH” bilježe povećanje broja putnika te su u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu imale 58.368 prevezenih putnika više na svim relacijama u FBiH, što je više za 16,38 posto.
Rekli su ovo u Službi za odnose s javnošću “Željeznica FBiH”, gdje ističu da su povećani i prihodi za 34,90 posto.

Oni su dodali da su brzi vozovi sa talgo garniturama počeli da saobraćaju u BiH na relaciji Sarajevo – Doboj od septembra 2016. godine.

“Od 3. jula prošle godine uvedena je i linija Sarajevo – Bihać, što je produžena linija Sarajevo – Banjaluka”, rekli su u Željeznicama FBiH.

- OGLAS -

Najznačajniji razlozi za povećanje broja prevezenih putnika, kako kažu u “Željeznicama FBiH”, su uvođenje novih vozova sa talgo garniturama, kao i uvezivanje svih većih gradova u BiH u željezničkom saobraćaju.

“Na povećanje broja putnika uticalo je i uvođenje kombinovanog prevoza putnika prema moru, voz plus autobus, u ljetnoj sezoni”, kažu oni.

Dodali su da putovanje migranata nije znatno uticalo na povećanje broja prevezenih putnika te da je najveće povećanje broja putnika zabilježeno na relaciji Sarajevo – Mostar – Čapljina.

S obzirom na to da su se pojavile informacije da se putnici migranti razvrstavaju u posebne vagone od ostalih putnika, u “Željeznicama FBiH” ističu da nemaju pravo da legitimišu putnike i tako utvrđuju njihov identitet, niti da vrše selekciju putnika u vozu.

“Dajemo komercijalne povlastice za svoje putnike, tako da putnici koji putuju kao grupa, a grupom se smatra kada zajedno putuje 30 i više putnika, uživaju pravo na povlasticu od 50 posto i smješteni su zajedno u vagonu tokom putovanja”, pojašnjavaju u “Željeznicama FBiH”.

Cijena karte za relaciju Sarajevo – Bihać u jednom smjeru iznosi 36,70 KM bez popusta, od Sarajeva do Banjaluke cijena karte u jednom smjeru bez popusta je 26,10 KM, dok je od Bihaća do Banjaluke cijena karte 18,20 KM, prenose vijesti .ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA