7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

U Norveškoj obilježen Dan bijelih traka

Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine 92-95 u Norveškoj upriličilo je obilježavanje Dana bijelih traka.

Više od dvije stotine prisutnih na tom skupu simbolično je imalo bijeli povez na rukama. Na sredini sale stajao je veliki plakat sa imenima 102 ubijene djece s područja opštine Prijedor.

Potpredsjednik novoosnovanog udruženja logoraša u Norveškoj Admir Denić prisjetio se kako je bio zlostavljan i maltretiran u Omarskoj i Manjači, zajedno sa svojim ocem i drugim Bošnjacima.

- OGLAS -

– Navršilo se 27 godina otkako su srpske vlasti prijedorske opštine ne srpskom stanovništu, tačnije Bošnjacima i Hrvatima, organičili kretanje i naredili nošenje bijelih traka na rukama i isticanje bijeli čaršafa na prozorima i balkonima. Nakon toga krenula su masovna protjerivanja, torture i ubistva ozvaničena logorima i na kraju genocidom te Tomašicom – istaknuo je.

Denić je pozvao prisutne da se uključe u rad udruženja logoraša i, kako je kazao, daju doprinos širenju istine.

Imam za Zapadnu obalu Norveške Ibrahim ef. Šabić, glavni imam IZ Bošnjaka u Norveškoj kao i predsjednik IZ Bošnjaka u Norveškoj Adnan Osmičić istakli su pogubnost zaborava historije i prešućivanje istine. Obratio se i Ahmed Lindov, norveški pravnik koji je dao doprinos prilikom osnivanja udruženja logoraša.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je važnost tog udruženja za Bosance i Hercegovce koji žive u Norveškoj.

– Makarević je izrazio zahvalnost prisutnima za dolazak i istakao da su on, kao ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i bh. ambasada, na raspolaganju kako udruženju logoraša tako i svim zemljacima – ističe se.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA