Život i stil
Uprljali ste omiljene čizme od antilopa? Evo kako da ih očistite Koliko god da pazite, ponekad morate da je očistite od prljavštine, a posebne su muke ako je nečim i uflekate.
#

Obuća od svijetlih materijala, a naročito ona načinjena od prevrnute kože, veoma je osjetljiva. Koliko god da pazite, ponekad morate da je očistite od prljavštine, a posebne su muke ako je nečim i uflekate.

Antilop, kako se često naziva ovaj materijal, ima sitne dlačice na svojoj površini, a one dodatno upijaju nečistoće. Zato se savjetuje upotreba blagih sredstava, pa uvijek prvo probajte sa sodom bikarbonom. Nanesite je u sloju debelom nekoliko milimetara i ostavite da djeluje, pa zatim očistite mekom krpom ili četkom. Po potrebi, ponovite postupak.

Ako ste napravili fleke, sipajte alkoholno sirće na meku krpu, pa njome polako brišite cijelu površinu dok se ne natopi. Ne brinite; sirće će ispariti. Važno je da ne "razvučete" mrlju trljajući samo po njoj. 

Pogledajte u videoklipu kako možete da primijenite ovaj savjet.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ehow (@ehow_team)

Vrlo često se prevrnutom kožom naziva i materijal koji, zapravo, nije od kože, već samo podsjeća na antilop. On je sintetičkog porijekla i obično je mnogo manje izdržljiv nego prava koža. Imajte na umu da je on još osjetljiviji i da treba da budete oprezni kad trljate materijal.

Na pravom antilopu možete da testirate još dvije tehnike, naročito za skidanje sitnijih, a upornih fleka. Prva je čišćenje gumicom, bilo specijalno napravljenom baš u tu svrhu, koju možete nabaviti u bolje snabdjevenim prodavnicama obuće, bilo onom školskom. Gumica, zapravo, skida mikronske čestice površine, pa s njima može "otići" i fleka.

Fleka na grubljem antilopu može da se očisti i oštrom krpom ili jačom četkom, pa čak i veoma finim brusnim papirom, pod uvjetom da budete veoma pažljivi. Ovaj postupak se ne smije ponavljati više puta, jer ćete u suprotnom oštetiti obuću.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.