15 C
Sarajevo
28.03.2024

Nova Vlada Crne Gore uz riječ Kosovo stavila – fusnotu

Iako su najavili da neće doći do promjene stava prema Kosovu, nova Vlada Crne Gore u prvoj objavljenoj odluci dovela je u pitanje ovu obavezu. Samo sedmicu dana nakon stupanja na dužnost, ova vlada je uz Kosovo stavila fusnotu. Ministarstvo zdravlja Crne Gore je kasnije, saopštilo da je u pitanju tehnička greška i da je ona ispravljena.

Kako piše portal Kossev, posljednja objava o antikorona mjerama, između ostalog, govori o tranzitu stanovnika susjednih zemalja kroz Crnu Goru.

Na ovom spisku uz Kosovo stoji fusnota. Mjera se odnosi na tranzit stanovnika “BiH, Srbije, Kosova * i Albanije kroz Crnu Goru”.

- OGLAS -

Prema dokumentu koji izdaje Ministarstvo zdravlja, navodi se da je tranzit rezidenata susjednih država kroz Crnu Goru dozvoljen i bez PCR testa ukoliko je ta zemlja na “žutoj listi”, kojoj pripada i Kosovo.

Nove mjere stupaju na snagu večeras u ponoć.

 

Nova crnogorska vlada formirana je početkom decembra. Zdravko Krivokapić je izabran za premijera, dok je Albanac Dritan Abazović zamjenik premijera.

Prije formiranja vlade, lideri koalicije su, između ostalog, obećali da neće biti povlačenja priznanja Kosova.

Oznaku * u ovom dokumentu ne prati i rečenica “Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”,  kako je dogovoreno da se ona koristi sporazumom o Regionalnom predstavljanju Kosova.

Kosovska vlada nema saznanja o promjeni

Iz kosovske vlade je saopšteno da nemaju saznanja da je Crna Gora promijenila pristup prema Kosovu.

“Ne postoje razlike u bilateralnim odnosima između dvije zemlje. Crna Gora ostaje susjed koji je prijatelj Kosova”, poručila je direktorica Kancelarije kosovske vlade za odnose s javnošću Antigona Badžaku, prenosi Koha.

Ministarstvo: U pitanju je tehnička greška

Ministarstvo zdravlja Crne Gore danas je, povodom vijesti da je ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović u dokumentu o novim mjerama protiv širenja korona virusa označila Kosovo sa zvjezdicom, bez fusnote, iako je Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu, saopštilo da je u pitanju tehnička greška, prenosi CdM.

“Prilikom pripreme tabele sa novim setom mjera u borbi protiv pandemije izazavane korona virusom, došlo je do tehničke greške, kojom prilikom je označeno Kosovo sa zvjezdicom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je odmah nakon što je uočena greška, informatička službe Ministarstva zdravlja ispravila tehničku grešku i da se to vidi i na stranici Ministarstva zdravlja i u Službenom listu Crne Gore.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA