Život i stil
Bebina koža sama stvara zaštitu Za nježno bebino tijelo dovoljno je sapun i kupku koristiti samo jednom u sedam dana. Osnovna njega bebine kože treba da bude samo voda.

Svaki roditelj svom djetetu želi samo najbolje i uvijek je u potrazi za novim i boljim preparatima koji bi bebinu kožu učinili mekom i zdravom. 

Nažalost, istraživanja pokazuju da manje znači bolje, odnosno da minimalno korištenje kozmetike u prvih nekoliko sedmica bebinog života omogućava koži da sama izgradi svoj zaštitni sloj.

Osnova njege je voda. Sapun ili kupku dovoljno je koristiti jednom u sedam do deset dana.  Za ostala kupanja sve što treba je čista i topla voda.


Prije i poslije kupanja ili presvlačenja bebe obavezno je pranje ruku. Za kupanje koristite isključivo frotirnu rukavicu koju ćete nakon upotrebe otkuhati.

Najbolje je ne dirati i ne prati područje oko očiju. Uši i nos čistite povremeo štapićem s vatom. Ako je bebina koža suha, koristite samo preparate koje vam odobri doktor.

Njega pupka

Kožu oko pupka održavajte čistom i suhom. Sve dok pupak ne otpadne, nakon svakog presvlačenja promijenite gazu i uklonite sve nečistoće. Ako je pupak vlažan, posušite ga vatom. Ako koža oko pupka pocrveni ili osjetite neugodan miris, obavezno se javite liječniku.

Šta još treba znati

- Kozmetika za bebu ne smije sadržavati vještačke boje i mirise

- Za njegu kože birajte blago ulje, bez alkohola i mirisa

- Odlučite se za blagi, neutralan šampon

- Pelensku regiju mažite tankim slojem specijalne kreme za guzu

- Deterdženti za pranje bebinog veša ne smiju biti agresivni, a pri kupovini omekšivača odlučite se za vrstu namijenjenu dječijoj odjeći. Takvi omekšivači su blagi i nemaju jak miris

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.