Život i stil
Dirljiva priča roditelja prvih petorki u Turskoj: Život protkan i brigom i srećom Mališani su ove godine krenuli i u školu. Obični dan njihove majke izgleda poput maratona u podmirivanju svih njihovih potreba

Bračni par Ibrahim i Ozlem Bulut odgajaju prve petorke u Turskoj, a već sedmu godinu dom im je ispunjen radošću, ali i velikim obavezama prema mališanima.

 

Muhammet Emin, Omer Faruk, Yunus Kerem, Davut Ege i Zeynep Muteber su petorke koje su rođene 2012. godine, a odrastaju u porodičnom domu stolara u distriktu Akdagmadeni u provinciji Yozgat. Roditelji Ibrahim i Ozlem imaju jednog starijeg, a potom je Ozlem nosila četvorke koje na svijet nisu uspjele doći žive.

 

Nekoliko godina kasnije ljekari su bračnom paru Bulut saopćili da Ozlem ponovo nosi četvorke, ali pri uspješnom porodu doživjeli su još jedno lijepo iznenađenje kada su shvatili da su dobili petorke.Prve petorke Turske dijele istu sobu, učionicu, ali i nose jednaku odjeću i obuću, čime dodatno privlače pažnju javnosti.

 

Marljiva 36-godišnja majka Ozlem kazala je kako je nadasve veoma sretna žena što ima zdravu djecu koju pokušava vaspitati i odgojiti da budu korisni i uspješni članovi društva. Petorke su rođene nakon svega 27 sedmica trudnoće i težile su između 850 i 1.500 grama. Dva i pol mjeseca po porodu su proveli u inkubatoru.

 

Ozlem je kazala da su joj to bili teški dani, ali da je potom njen život dobio smisao i da je od tada sretna da svaki trenutak i svaki atom snage posvećuje sinovima i maloj Zeynep.

 

Bila sam šokirana kad sam saznala da ponovo nosim četvorke. Bojala sam se jer sam ranije imala pobačaj četvorki. Ljekari su savjetovali prekid trudnoće, ali odbili smo i na kraju nas je Gospodar nagradio, ne četvorkama, već petorkama“, kazala je Bulut.

 

Ističući kako je izazovno i teško istodobno podmiriti obaveze i brinuti o petoro mališana, Bulut je kazala kako su već dovoljno stasali da se sami obuvaju, spremaju doručak i pospremaju svoje stvari.

 

Vodimo ih u školu, vraćamo, učimo s njima, a odahnemo tek kad odu na spavanje. Njih petoro se super slažu, ali ljubomorni su na starijeg brata“, kazala je Bulut.

 

Roditelji su po rođenju bebama stavili narukvice s imenima kako bi ih razlikovali, a danas je samo problem razlikovati odjeću u ormaru, što majka Ozlem rješava tako što na unutrašnjem dijelu svakog odjevnog predmeta stavi ime djeteta. I otac Ibrahim je kazao da su dani trudnoće i inkubacije bili najteži za njega, a da je poslije sve poput najljepšeg sna.

 

Ističući kako je svjestan obaveza koje supruga ima s djecom, Bulut je kazao kako nastoji da im pomogne u kući, ali kako prevashodno radi da bi finansijski osigurao porodicu.

 

Bilo je dosta naporno brinuti o pet beba. Zamislite kad se jedna probudi i plačem probudi ostale. Sada već idu u školu i sve je lakše“, kazao je Bulut.

 

Roditelji petorkama kupuju jednaku odjeću i obuću, a Bulut je kazao da je odgoj petorki i finansijski zahtjevan zadatak, ali da sve uspijevaju predanim radom i dobrom organizacijom porodice.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.