Život i stil
I male bebe uče strane jezike
#

Djeca koja u doticaj sa stranim jezikom dođu već u prvih devet mjeseci starosti kasnije puno lakše uče i savladavaju znanje stranih jezika, pokazalo je novo istraživanje.
S druge strane, djeca koja u istom razdoblju čuju samo svoj materinji jezik, kasnije puno teže savladavaju izgovor i nijanse govora u drugim jezicima, tvrde naučnici.

Psiholozi sa Univerziteta Bristol otkrili su da mozak, kad je još u razvoju, ima jednu fazu tzv. programiranja. U tom razdoblju dijete dobiva (ili ne) doživotnu sposobnost prepoznavanja ključnih zvukova jezika, ali najviše svog maternjeg.

Ovaj proces pomaže mozgu dati smisao govoru i to svojevrsnim filtriranjem zvukova koji se koriste ili ne u maternjem jeziku djeteta. Međutim, isti proces je zaslužan, ako se dijete nije susrelo sa stranim jezicima, za otežano razumijevanje zvukova stranih jezika.

Istraživanje je pokazalo da bebe koje su bile izložene slušanju različitih jezika, kasnije u životu puno lakše razaznaju riječi i puno brže nauče bilo koji strani jezik. Stoga, želite li svoje dijete pretvoriti u pravog malog poliglotu pružite mu mogućnost da dođe u mogućnost slušanja stranih jezika.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.