Život i stil
Jeste li čuli za pravilo 80-20? Stručnjaci: To je tajna dobrog ljubavnog života Čini se kako je davno prošlo vrijeme kada je bio dovoljan samo jedan poljubac koji je označavao početak ljubavne veze. Danas su odnosni postali komplikovani– rijetko kada se zna na čemu smo tačno..
#

Zajedno ili ipak ne? Kako čitati signale? Možda pitati? Samo razmišljanje o ovoj temi zna zadavati glavobolju. Takozvani “dating” stručnjaci savjetuju primjenjivanje takozvanog 80-20 pravila, piše Novi list.

Pravilo je jednostavno – 20 posto svog vremena biste trebali posvetiti potencijalnom partneru, dok ostatak vremena biste trebali vidjeti što će se zauzvrat dogoditi. Tako potencijalnom partneru pružamo mogućnost da pokaže je li zainteresiran te trebamo li na temelju toga ulagati više u odnos.

Ako zauzvrat ne dobivate ništa i s druge strane je muk, dobili ste vaš odgovor. Koliko god je okrutan, no znate da interesa s druge strane nema. Ako pak druga strana također želi posvetiti vremena vama, onda znate da ste na pravom putu.

Ovo pravilo se naziva i Pareto princip prema Vilfredu Paretu. Vilfredo je bio talijanski ekonomist, sociolog i politički teoretičar koji je živio od 1848. do 1923. godine. Pareto je najpoznatiji po svom doprinosu ekonomiji, posebno po razvoju Paretovog principa ili 80-20 pravila. Njegovo pravilo nema veze s ljubavnim odnosima nego opisuje nepravilnost u raspodjeli bogatstva ili rezultata nekog događaja. Prema ovom principu, oko 80% rezultata dolazi od samo 20% uzroka. Primjerice, 80% bogatstva u društvu obično pripada samo 20% najbogatijih pojedinaca.

Kada su u pitanju ljubavni odnosi, pravilo 80-20 se prvenstveno odnosi na uloženo vrijeme i trud u izgradnju odnosa. Zdrava i uspješna veza se ne može ostvariti ako samo jedna osoba ulaže, dok druga ne radi ništa.

Stoga ako niste idući put sigurni u kojem smjeru se razvija novi odnos, kalkulirajte svoje vrijeme koje ulaže u njega. Povucite se i pričekajte reakciju druge osobe. Tako ćete odmah znati na čemu ste.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.