Život i stil
Koliko bi trebalo da traje savršen zagrljaj, prema istraživanjima Psiholozi sa Univerziteta Goldsmiths u Londonu otkrili su ključne aspekte idealnog zagrljaja, uključujući optimalno trajanje zagrljaja i njegov stil.
#

Otkrili su da je duži zagrljaj, između pet i 10 sekundi, imao pozitivniji učinak u poređenju sa kraćim. 

Takođe su naučili da pozicioniranje ruku, dakle jesu li prekrštene, oko struka ili preko ramena, nije važno.

I dok su istraživanja sugerisala da je bolje izbjegavati "izuzetno kratke zagrljaje", ostaje nejasno koliko dugo je predugo.

Trajanje i stil zagrljaja

Istraživači kažu da je njihova studija možda prva koja ispituje "faktore koji utiču na procjenu grljenja i uticaj zagrljaja na raspoloženje", napisali su u svom novom izvještaju, objavljenom u časopisu Acta Psychologica.

Angažirali su 48 sudionika - sve žene, "zbog ograničenih resursa" - da se podijele u parove i zagrle u razmacima od jedne, pet ili 10 sekundi te u dva različita obrasca grljenja, "krst" ili "vrat-struk".

Volonteri su takođe imali poveze na očima "kako bi se izbjegle vizuelne povratne informacije koje utiču na percepciju dodira". 

Nakon toga učesnici bi rekli kako su se zbog tih zagrljaja osjećali odmah nakon zagrljaja, zatim ponovno, tri minute nakon zagrljaja, i još jednom, nakon šest minuta. 

Koristili su riječi poput "ugodno", "uzbuđujuće" ili "pod kontrolom" (za razliku od neugodnog) kako bi opisali svoje raspoloženje nakon zagrljaja.

Prekratki i predugi zagrljaji nemaju pozitivan efekt

Otkrili su da se zagrljaj od jedne sekunde smatra manje ugodnim od zagrljaja od 5 ili 10 sekundi, a oba su imala slične pozitivne rezultate. Istraživači su se pitali mogu li zagrljaji duži od 10 sekundi rezultirati posebnim "nivoom ugode", ali ti su pozitivni osjećaji blijedili kako je vrijeme odmicalo, a najviše uzbuđenja osjetilo se odmah nakon zagrljaja.

S druge strane, činilo se da je položaj ruku imao malo ili nimalo uticaja na učesnike, iznenađujući stručnjake, koji su prethodno smatrali da su "ukršteni" zagrljaji udobniji od zagrljaja "vrat-struk".

U drugom eksperimentu istraživači su posmatrali zagrljaje između 206 muškaraca i žena u kampusu Goldsmitha i tražili od njih da ocijene svoje iskustvo na skali od 0 do 100.

Uprkos razlikama u polu i visini, ukršteni stil bio je najčešći pristup između muškaraca i žena. 

"Ovo je iznenađujuće jer unakrsni zagrljaj između dvoje ljudi s razlikama u visini djeluje nezgrapno", napisali su autori, izvještava New York Post.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.