Život i stil
Neka bivši ostanu bivši: Bolje bez veze nego bezveze Pogledajte to s druge strane, napokon ste slobodni i ne morate više da trpite razne iritantne stvari
#

Voljeli ste, pa izgubili. Sada se nalazite u sivoj zoni, imate priliku da obnovite vezu i pokušate ponovo, ali nijeste u potpunosti sigurni da li to zaista treba učiniti. Terapeut Steven Aitchison pomoću pet razloga objašnjava zašto povratak bivšima najčešće nije dobra odluka.

1. Veza se ne mijenja ako se ne promijenite vi

Obećanja često propadaju, često su prazna i svi smo ih vjerovatno čuli već milion puta. Kada ljudi žele da promijene svoje toksično ponašanje, učiniće to najprije radi sebe, a onda i radi svog partnera. "Isto tako je važno znati da ne možete nekoga mijenjati na silu i očekivati od njega da se ponaša onako kako vama odgovara. Oni su odgovorni za svaku svoju promjenu i ako nijesu spremni da je učine, vi uzalud trošite energiju pokušavajući da ih nagovorite da to urade", objašnjava terapeut.
 

2. Sve ono što vas je iritiralo kod vašeg bivšeg vjerovatno nije nestalo

Pokušajte da se prisjetite vaše propale veze. Iako vas je nostalgija možda prevarila nakratko, ako se dovoljno zadubite sjetićete se da nije sve bilo idealno. "Sigurno je bilo stvari koje su vas iritirale kod vašeg bivšeg. Te stvari vrlo vjerovatno nijesu nestale. Oni to i dalje rade. Ako se vratite sada i pokušate da slažete sebe da je to simpatično ili da će nestati u nekoliko narednih mjeseci, moguće je da će vas iritirati još više. Pogledajte to s druge strane, napokon ste slobodni i ne morate to više da trpite. Uživajte!", kaže Aitchison.
 

3. Poštovanje? Ima li ga? Je li ga ikad bilo?

Ako vi i vaš bivši nikad niste utvrdili kako zdrav odnos treba da izgleda i ako se nijeste jednako međusobno poštovali, moguće je da će pomirenje i sreća biti kratkog daha. Dobro razmislite o ovom detalju, jer bez međusobnog poštovanja ne možete graditi kvalitetan odnos.
 

4. Oko čega ste se svađali? 

Šta ako su se vaše svađe zasnivale na neslaganju sa njegovim prijateljima ili porodicom, ili obrnuto. Te stvari se ne mijenjaju. "Ako vi ne volite njegovu porodicu i prijatelje, a ni on vaše, to se neće magično promijeniti kada prekinete. Isto važi i za druge stvari oko kojih ste se svađali i eventualno prekinuli. Ništa se od toga nije magično riješilo dok ste bili odvojeni", kaže.
 

5. Da li je od povjerenja ostalo išta? 

Neko vas je slagao, ne jednom, ne dva, već više puta. Poslije svake greške su se zakleli da će se njihovo ponašanje popraviti, ali je ipak ostalo isto. Upravo su vas prazna obećanja nagnala na prekid, jer nijeste željeli da živite u nadi da će sjutra biti bolje. "Osim ako su se u periodu dok ste bili razdvojeni magično promijenili i shvatili svoje greške, nemojte se miriti. A čak i ako se sada ponašaju bolje prema vama, koliko će vam zapravo trebati da im ponovo počnete vjerovati? Jeste li spremni da uložite toliko vremena u obnavljanje nečega za šta nijeste sigurni da će više ikada biti kvalitetno?", govori terapeut.
 

Na kraju, Aitchison kaže kako morate imati na umu da, kada iz života eliminišemo jednu lošu stvar, otvaramo vrata drugoj koja je mnogo bolja. Ako se nastavite vraćati stvarima iz prošlosti, nove i bolje stvari će vrlo teško naći svoj put do vas.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.