Život i stil
Odgovorite na upitnik i provjerite ima li vaša ljubavna veza budućnost Način na koji se nosite s izazovima kao par može odrediti da li će vaša veza trajati.
#

Američki psiholog Gary W. Lewandowski Jr. kreirao je upitnik od petnaest pitanja koji parovima može pomoći da utvrde ima li njihova veza budućnost ili ne.

Veze zahtijevaju vrijeme, strpljenje i povjerenje parnera. Također, zajedničko odlučivanje o brojnim temama koja se tiču zajedničkog života, što može biti prilično izazovno. Uz sve navedeno, način na koji se nosite s izazovima kao par može odrediti da li će vaša veza trajati.

Prema upitniku koji je kreirao Gary W. Lewandowski Jr., profesor psihologije na Univerzitetu Monmouth, možete utvrditi da li se vi i vaš partner najbolje slažete te kakve su šanse za opstanak vaše veze, a on uključuje sljedeća pitanja:

 • Da li vas partner čini boljom osobom i da li vi činite isto za njega? Važno je da vi i vaš partner izvučete dobro jedno u drugom i pomognete jedno drugom da budete bolji u svim životnim situacijama.

 • Da li je i vama i vašem partneru prijatno da dijelite osjećanja, da se oslanjate jedno na drugo, da ste bliski i da možete da izbjegnete brigu od napuštanja? Ako se ne možete potpuno otvoriti svom partneru, onda nemate istinski otvoren i iskren odnos. Povjerenje je značajna stvar.

 • Da li vi i vaš partner prihvatate jedno drugo onakvim kakvi jeste, a da ne pokušavate da promijenite jedno drugo? Nikada ne biste trebali dozvoliti da vas neko promijeni u nešto ili nekoga ko niste. Ako vas partner ne može prihvatiti umjesto vas, onda možda nije pravi za vas.

 • Kada dođe do nesuglasica, da li vi i vaš partner komunicirate s poštovanjem i bez prezira ili negativnosti? Svađe su uvijek teške bez obzira na okolnosti, ali uvijek morate održavati poštovanje između sebe i partnera bez obzira koliko ste ljuti i saslušati jedno drugo.

 • Da li vi i vaš partner dijelite donošenje odluka, moć i utjecaj u vezi? Važno je da budete u mogućnosti da donosite odluke sa svojim partnerom, čak i ako je to jednostavno kao odluka šta ćete jesti. Trebali biste biti u mogućnosti da nađete "zajednički jezik".

 • Da li vam je partner najbolji prijatelj, a da li ste vi njihov? Trebali biste biti u mogućnosti da vidite svog partnera ne samo kao svog ljubavnika već i kao prijatelja.

 • Da li vi i vaš partner razmišljate više u terminu "mi", a ne "ti" i "ja"? Ovo je važno jer se trebate posmatrati kao cjelinu, a ne kao dvije odvojene polovine.

 • Da li biste vi i vaš partner povjerili jedno drugome lozinke za društvene mreže i bankovne račune? Nekim ljudima ovo može izgledati nemoguće, ali ako zaista vjerujete jedno drugome i nemate šta da krijete jedni od drugih, trebali biste moći podijeliti ove lične podatke bez ikakvih trzavica.

 • Imate li vi i vaš partner dobro mišljenje jedno o drugom, bez prenapuhanog pozitivnog stava? Trebali biste biti u stanju da se divite partneru, ali i da prepoznate i kvalitete i mane.

 • Da li vaši bliski prijatelji, kao i vaši partneri, misle da imate sjajnu vezu koja će izdržati test vremena? Trebalo bi da cijenite i poštujete mišljenje prijatelja o vašoj vezi, onih koji vas najbolje poznaju i koji zaista žele ono što je najbolje za vas.

 • Da li je vaša veza bez "crvenih zastavica" poput varanja, ljubomore i kontrole ponašanja? Postoji zdrava ljubomora, ali ne želite da budete sa nekim ko stalno dovodi u pitanje vašu lojalnost ili vi njihovu.

 • Da li vi i vaš partner dijelite iste vrijednosti kada se radi o politici, religiji, važnosti braka, želji za djecom i tome kako biti roditelj? Čak i ako vi i vaš partner dijelite različite političke stavove i dolazite iz različitih religija, važno je da barem imate međusobno razumijevanje stavova.

 • Da li ste vi i vaš partner spremni da žrtvujete svoje potrebe, želje i ciljeve jedno za drugo? Ponekad se u vezama jedno mora žrtvovati, pa morate biti iskreni prema sebi i pitati se jeste li zaista spremni na žrtvu koja može koristiti vašem partneru, ali ne i vama. To je jedan od najtežih dijelova veze, ali i jedan od najvažnijih.

 • Da li i vi i vaš partner imate prijatne i emocionalno stabilne ličnosti? Vi i vaš partner morate da se oslonite jedno na drugo u raznim situacijama tokom života, pa je važno da pored sebe imate nekoga ko je emocionalno stabilan i ko na mnoge stvari gleda kao vi.

 • Da li ste vi i vaš partner seksualno kompatibilni? Psiholog tvrdi da "ako se ne viđate oči u oči u spavaćoj sobi, nećete stići daleko".
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.