Život i stil
Opterećenost izvedbom, stres i slika vlastitog tijela su među top 5 'ubojica' vlastitog libida Na dobar, zadovoljavajuć seks utječe niz faktora koji vam se s godinama prikradaju kao problemi koji s posteljom nemaju veze, no sabotiraju vaše samopouzdanje i u konačnici utječu i na libido
# Dreamstime

'Mozak je najvažniji spolni organ u tijelu' - ova dobro poznata fraza je puno više od fraze. Funkcionalni spolni organi, odgovarajuća razina hormona i sposobnost spolnog uzbuđivanja sami ne garantiraju dobar seks.

Ostali čimbenici - moždani čimbenici - često ljudima stanu na put do fenomenalnog seksa jer ubijaju seksualnu želju.

Problemi u vezi

Napetost i emocionalna udaljenost mogu potkopati seksualni život para. Sukobi koji nemaju nikakve veze sa seksom, poput financija ili pitanja odgoja djece, mogu biti korijen seksualnih problema, piše Harvard Health Publishing. A problemi u seksu mogu utjecati i na druge aspekte u vezi. 

Anksioznost oko izvedbe

Dreamstime / 

Opterećenost vlastitom seksualnom izvedbom sigurno neće rezultirati superherojskim vještinama, već upravo suprotno - prestat ćete uživati. To posebno zabrinjava muškarce i žene kad uđu u 50-te, a tad polako nestaje i seksualna želja za partnerom.

Slika o samom sebi i samopoštovanje

Puno je stvari zbog kojih se netko ne osjeća seksi. S godinama gravitacija ima veliki utjecaj na tijelo. Porođaj, loša prehrana, debljanje ili naglo mršavljenje, opadanje kose također mogu dovesti do loše slike o vlastitom tijelu 

Takvi osjećaji utječu na bliskost s partnerom, a i na želju za seksom. 

Dreamstime / 

Očekivanja i prošla iskustva

Seksualnost je prirodan nagon koji čovjeka prati od rođenja, ali obitelj, kultura, vjerska pripadnost, mediji i vršnjaci oblikuju stav prema seksu. 

Očekivanja su drugi problem. Mediji i filmovi daju nerealnu sliku seksa pa nije ni čudo da mladi očekuju od njega puno više, nego što u biti je. Uz to, osjećaji, povezanost i bliskost partnera su bitni faktori kod održavanja zdrave seksualne veze, ali do toga mora doći.

Neobavezni seks je nekima najprimamljiviji jer ne nosi nikakve obveze, ali teško ga je održavati. U oba slučaja, želja za seksom nestaje, a moguće ju je povratiti samo ulaganjem u vezu i iskrenošću.

Dreamstime / 

Stres i promjene načina života

Stres i umor mogu brzo uništiti seksualni nagon. Uzrok može biti bilo što - izazovna djeca, financijske brige, ostarjeli roditelji, zdravstvene brige, nedaće u karijeri i još mnogo toga.

Uzevši u obzir na koliko stvari čovjek mora misliti na dnevnoj bazi, na obveze i zahtjeve, seksualni poriv je sve manji, dok na kraju na iščezne. 

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.