Život i stil
Pet razloga zbog kojih narcisoidna osoba ne može ostati zaljubljena Ako ste iskusili vezu s narcisom, znate da je u početku idilično, a kasnije vrijeme pokaže da se protiv nekih osobina ne možemo boriti.
#

Mogu li se narcisoidne osobe zaljubiti? Ovo pitanje često je predmet žestoke rasprave. Većina stručnjaka nedvojbeno kaže: da. Iako narcisi nemaju sposobnost partnera voljeti u tradicionalnom, klasičnom smislu, oni vole na svoj način.

Ako ste iskusili vezu s narcisom, znate da je u početku idilično, a kasnije vrijeme pokaže da se protiv nekih osobina ne možemo boriti.

U početku narcisoidna osoba partnera obasipa pažnjom, komplimentima i darovima, a kasnije dolazi do situacije kad se narcisoidna osoba povuče i zatvori u sebe, a brojni su slučajevi, kažu stručnjaci, da takve osobe postanu i nasilne.

Elinor Greenberg, psihoterapeutkinja za poremećaje ličnosti, zaključuje da se narcisoidne osobe mogu zaljubiti, ali da ne mogu održavati odnos i razvijati dublje osjećaje od zaljubljenosti.

Narcisi ne žele povjerovati da ih partner voli. To se najčešće događa iz razloga što oni ne mogu dati potrebnu količinu ljubavi, pa vjeruju da je ne mogu niti dobiti. Narcisoidne osobe često maštaju o savršenom odnosu, kaže Elinor.

Savršen odnos ne postoji jer život nije savršen. To je elementarni koncept koji narcisi ne mogu shvatiti, pa ih njihova nerealna očekivanja sputavaju u razvijanju odnosa. Iz takvog pogleda na svijet javlja se frustracija koja može negativno utjecati na partnera.

Moj muž nije trebao povisiti ton ili me udariti, jer su njegove metode nasilja bile riječi koje su me mogle povrijediti više i oštrije nego što bi nož ikad mogao, uništavajući svaki osjećaj samopouzdanja koji sam ikad imala, priznaje Megan Holgate, trenerica za život i razvode.

U nastavku pročitajte pet razloga zašto narcisoidne osobe ne mogu ostati u ljubavnom odnosu.

Opterećeni su idealnošću

Narcisoidne osobe žive u nekom svom idealnom svijetu koji se ne temelji na realnosti. Oni imaju problem s pretvaranjem ideja u realnost jer očekuju previše od života. Također, smatraju da sve rade bolje od drugih, pa i da vrijede više od drugih.

Možemo sanjati o životu u luksuznoj vili na najljepšoj plaži, ali na kraju dana znamo da nismo milioneri da i se to neće dogoditi. Mi prihvatamo skromniji život i pokušavamo biti sretni s onim što imamo. Narcisi ne.

Narcisa ne zanima šta partner osjeća

Osobe koje su u vezi s narcisom osjećaju se poput spremnika za kisik koji nose ronioci. Damo im zalihe onoga što im je potrebno, a kad uzmu sve što im treba od nas, odbace nas bez razmišljanja, kaže životna trenerica Megan Holgate.

Ovaj način funkcioniranja stručno se naziva „narcisoidna ponuda“. Pojam je uveo psihoanalitičar Otto Fenichel još sredinom prošlog stoljeća. Ljudima je potrebna neka vrsta divljenja, međuljudske podrške i prihvatanje okoline. To je jako bitno za samopoštovanje, a kod narcisa to nedostaje.

Uvlače partnera u začarani krug

Jednostavno rečeno, ako narcis ne prekine vezu, vjerojatno će njegov partner. Narcisoidne osobe karakterizira potpuni manjak empatije, manipulativna priroda i verbalno nasilje koje nije pogodno za zdrav i ispunjen odnos.

Često partneri koji su bili s narcisom u vezi mislile su da su oni krivi za prekid i da trebaju inicirati pomirenje. Problematično je što na ovaj način narcisi mogu odugovlačiti odnose za koje je jasno da nemaju smisla i tako partnera uvući u začarani krug razočarenja.

Okolina ih razotkriva

Ako partner koji je s narcisom u vezi ne vidi kako se prema njemu odnosi, neko drugi će vidjeti. Većina ljudi ima sistem podrške, pa će prijatelji i obitelj primijetiti problem i savjetovati osobu koja je žrtva narcisoidnog ponašanja da otvore oči i sagledaju situaciju u kojoj su se našli.

Mnogi će reći da u ljubavnim odnosima ne treba slušati mišljenje okoline, ali ako vam neko više puta kaže da je primijetio vašu tugu i nezadovoljstvo, trebate razmisliti o svojoj vezi i pokušati naći rješenje koje je najbolje za vas. Prijatelji i porodica su tako jedan od razloga zašto narcisi neće ostati dugo u vezi.

Uvijek bi htjeli više

Četiri riječi koje najbolje opisuju narcisoidnu osobu: ništa nije dovoljno dobro. Potrebe narcisa uvijek rastu, bez obzira na to što imaju, oni će uvijek htjeti više. Istraživanja pokazuju da je narcisima teško donositi odluke, a kad je napokon donesu, nezadovoljnu su jer misle da su trebali postupiti na neki drugi način. To je izvor njihove frustracije, pa ne čudi da su uvijek nezadovoljni.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.