Život i stil
Pneumonija svakodnevno ubija 2.200 djece Prema podacima UNICEF-a, ova preventivna bolest ubija jedno dijete svakih 39 sekundi
# Getty Images

Pneumonija, akutna upala pluća, prošle godine ubila je više od 800.000 djece mlađe od pet godina, odnosno jedno dijete svakih 39 sekundi, podaci su Fonda Ujedinjenih nacija (UN) za djecu (UNICEF), prenosi Anadolu Agency (AA). 

"Svakodnevno, gotovo 2.200 djece mlađe od pet godina umre od pneumonije, izlječive i većinom preventivne bolesti. Snažna globalna posvećenost i povećane investicije od presudnog su značaja za borbu protiv ove bolesti", izjavila je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. 

Prema podacima UN-a, Nigerija, Indija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo i Etiopija odgovorne su za smrt više od polovine djece koja su prošle godine umrla od upale pluća.

Većinom su smrtno stradala djeca mlađa od dvije godine, dok je oko 153.000 djece umrlo tokom prvog mjeseca. 

"Bolest se može spriječiti vakcinama i lako se liječiti jeftinim antibioticima ako se pravilno dijagnostikuje", navodi se u izvještaju UNICEF-a. 

Pneumonija je najteža akutna bolest dišnih puteva uzrokovana različitim mikroorganizmima: bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.