Život i stil
Pouzdani znakovi da se veza nalazi na rubu propasti Znakovi upozorenja da se veza nalazi na rubu propasti.
#

Nekoliko terapeuta za parove na Redditu je otkrilo koji su znakovi upozorenja da se veza nalazi na rubu propasti, odgovarajući parovima na njihova pitanja.

Prebacivanje krivnje

Prema njima, prvi znak na koji treba obratiti pažnju je prebacivanje krivnje za sve probleme u vezi na partnera.

"Svaka veza je partnerstvo. Vrlo rijetko sam vidio da su ovakvi problemi u vezama isključivo krivnja jedne osobe. Ovi su problemi obično dinamične i komplicirane prirode. Općenito su rezultat kognitivnih, emocionalnih, bihevioralnih i interpersonalnih obrazaca međusobne interakcije svakog partnera", napisao je jedan terapeut.

Agresivno ponašanje

Sljedeći znak upozorenja odnosi se na agresivno ponašanje, koje ionako ne bi trebalo biti prisutno ni u jednoj vezi.

Terapeut je objasnio: 

"Ako jedna osoba kaže da želi prestati izazivati agresivno ponašanje druge osobe, to je znak upozorenja. Radim s puno parova u kojima je jedna osoba agresivna i želi preuzeti odgovornost i promijeniti se."

"Međutim, ako osoba koja je meta preuzima odgovornost za agresiju, a agresivni partner ne preuzima odgovornost, radit ću s ciljanim partnerom na odlasku ili postavljanju ograničenja", dodao je.

Kršenje granica

Sljedeći znak upozorenja odnosi se na kršenje granica.

"Ako se malo testiraju granice, to je u redu, ali opetovano kršenje granica je velik znak upozorenja. Ljudi, poznavanje svojih granica, kako ih postaviti i kako ih održavati jako je važno za vašu osobnu dobrobit. Osim toga, naučite kako poštovati granice drugih ljudi", pojasnio je terapeut.

Dodao je kako nisu sve granice fiksne tokom trajanja veze te da se mogu "zaslužiti ili izgubiti".

Navodeći primjer, terapeut je dodao: "Ako idete spavati u 21.00 sat i probudite se vježbati u 5.00 ujutro, zadržite tu praksu. Pristojna osoba će to poštovati, ali nepristojna osoba će pokušati to sabotirati."

"Partner vam tada može reći nešto u stilu: 'Romantično je razgovarati cijelu noć'", objasnio je na primjeru. 

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.