Život i stil
Preispitajte svoj partnerski odnos: Ovo su sigurne odlike manipulatora Pojedini partneri umiju biti iskusni manipulatori, koji će vaše nezadovoljstvo uspjeti preokrenuti u svoju korist, o čemu često govore i psiholozi...
#

Kada gajite osjećanja prema nekome, često je teško ostati objektivan i primijetiti da je veza u kojoj se nalazite zapravo toksična.

Pojedini partneri umiju biti iskusni manipulatori, koji će vaše nezadovoljstvo uspjeti preokrenuti u svoju korist, o čemu često govore i psiholozi...

Najčešća taktika

"Jedna veoma česta taktika koju koriste manipulatori i narcisi jeste da oni preokrenu vašu reakciju na njihovo loše ponašanje, na njihovo zlostavljanje prema vama ili povređivanje vas... Dakle, oni to okrenu jednostavno u svoju korist, tako da na kraju ispada da vi, ustvari, zlostavljate njega", objašnjavaju psiholozi ovu pojavu.

Promjena fokusa

Naprimjer, izađete na večeru i vi njega uhvatite da je nešto slagao. Vi se uznemirite, počnete da govorite o tome… Međutim, onda se dešava preokret: on/a sada počinje da bjesni i da se pita "zašto mu/joj je upropaštena večera"... Tada počinje upotrebljavati svoju uobičajenu taktiku: "Ti si tako osjetljiv/a... Samo sam te želio/la izvesti na večeru. Vidi šta si uradilo/la…“ I u tom trenutku se ustvari dešava promjena fokusa. Sada više nije važno što je on vas izmanipulirao, nego se fokus prebacuje na vas i na vašu reakciju. 

Posmatrajte svoju vezu i uočite da li se u vašem odnosu dešava nešto poput ovoga. Ako vjerujete svom instinktu i ukoliko možete biti objektivni i te zaključite da su njegove/njene reakcije istovjetne, najvjerovatnije imate posla s manipulatorom. 

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.