Život i stil
Psiholog dao savjete kako preboljeti raskid veze što bezbolnije Psiholog Guy Winch je u knjizi "How to Fix a Broken Heart" otkrio da raskid itekako utječe na našu psihu.
#

Prekid veze je u većini slučajeva izrazito težak, ali dobra stvar je da postoje metode koje vam mogu pomoći da se osjećate bolje.

Psiholog Guy Winch je u knjizi "How to Fix a Broken Heart" otkrio da raskid itekako utječe na našu psihu.

"Magnetna rezonanca je pokazala da se prekid veze može izjednačiti sa poteškoćama kroz koje prolaze ovisnici kada se pokušavaju riješiti poroka. Naime, obje situacije u ljudskom mozgu aktiviraju iste molekularne 'mehanizme'", kazao je za "Independent".

Zbog ovoga postajemo ovisni o bivšem partneru i počinjemo žudjeti za njim kao što ovisnici žude za drogom. Idealiziramo ga do te mjere da mislimo da ga niko neće moći zamijeniti.

Winch je naveo šest savjeta pomoću kojih ćete napokon moći na zdrav način preboljeti osobu koju ste nekad voljeli. 

  • Ne provjeravajte šta radi na društvenim mrežama. Ovo vas samo može dodatno uznemiriti.
  • Potrudite se da logično razmišljate o razlozima raskida. Nemojte smišljati zavjere i pokušavati mu napakostiti. Pomirite se s činjenicom da to naprosto nije bila osoba za vas.
  • Napravite listu situacija u kojima ste morali napraviti kompromis kako biste znali šta definitivno ne želite ponoviti u narednoj vezi.
  • "Natjerajte se" da se vratite aktivnostima koje su vas nekada radovale. Bitno je uspostaviti novu rutinu kako biste nastavili sa životom.
  • Uklonite sve što vas podsjeća na bolnu vezu. To mogu biti pisma, fotografije i slično.
  • Obratite se prijateljima i dopustite im da vam pomognu. Svako od nas se susreo s ovim problemom i možemo ponuditi savjete koji će sigurno biti od koristi.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.