Život i stil
Saznajte koji su znakovi toksične veze Stručnjaci savjetuju da bi najpametnije bilo da ovakve osobe maknete iz svoje blizine. Zbog toga su otkrili nekoliko znakova toksičnih osoba.
#

Postoji više od pet vrsta toksičnih ljudi, no najgore je kada primijetite da ste u vezi s "toksičnom" osobom. Toksičnost se predstavlja u mnogim oblicima; najgori oblici dolaze od pojedinaca koji se izvana čine sjajnim i ugodnim, a zapravo nisu takvi.

Kada ste u vezi s takvim čovjekom, bojite se prekida jer ne znate šta vas očekuje. Međutim, stručnjaci savjetuju da bi najpametnije bilo da ovakve osobe maknete iz svoje blizine. Zbog toga su otkrili nekoliko znakova toksičnih osoba.

Kritičar

Jeste li ikad bili u vezi u kojoj vas neko stalno kritikuje i osuđuje bez obzira na to šta radite? Kritika je drugačija od savjeta i važno je razumjeti razliku. Kritičar može unijeti puno toksičnosti u vezu. Ne moraju vas nazivati uvredljivim imenima, ali mogu vas vrijeđati jer i oni često imaju nisko samopoštovanje i žele imati kontrolu.

Pasivno-agresivno ponašanje

Pasivna agresija je pasivni izraz bijesa. S takvim ljudima se često osjećate kao da hodate po ljuskama jajeta. Poricanje osjećaja, sarkazam i manjak komplimenata sigurni su znakovi da je neko pasivno-agresivan. Ovakva osoba, ako ne može direktno komunicirati, koristi sarkazam kao odbrambeni mehanizam, šalje čudne poruke ili se ponaša kao da ništa nije u redu.

Narcis

Narcisoidan čovjek ponaša se kao da on sve zna, najbolji je u svemu i ne boji se to reći. Bez obzira koliko ste pametni ili iskusni, nikad se ne možete mjeriti s njim. Kao i pasivna agresivnost, narcizam se smatra poremećajem ličnosti i toksičan je. Vjerovatno je da ćete se osjećati kao da se takmičite s njim u svakoj situaciji. Narcisi su spremni uništiti sve oko sebe kad se osjećaju povrijeđeno ili odbačeno.

Bezosjećajni i hladni

Oni često odbijaju komunikaciju kako bi se izbjegla važna pitanja i iznošenje osjećaja. Isto tako, ne žele priznati da postoji problem, pa je jako teško biti s njima u vezi. Vi se zbog njih osjećate ogorčeno i krivo. Ako pokušavate komunicirati s nekim koga dobro poznajete, a on ili ona odbija biti iskren i otvoren s vama, prvo preispitajte zašto ste u toj vezi. To vam samo stvara frustracije, a veza ne može napredovati.

Antisocijalni ljudi

Antisocijalni poremećaj ličnosti (ASPD) uključuje osobine sociopatije, za koju se smatra da proizlazi iz socijalnih uvjeta kao što je zlostavljanje u djetinjstvu te ga karakterizira eksplozivno i ponekad nasilno ponašanje. To su ljudi koji koriste emocije kako bi manipulirali svakom situacijom i interakcijom radi novca, seksa, moći i svog ega. Često su toliko vješti da njihove žrtve nisu ni svjesne šta se dešava.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.