Život i stil
Ukazano na značaj dojenja, u BiH samo 25 posto majki doje Današnja kampanjska akcija organizirana je kako bi se ukazalo na važnost zdrave ishrane, smanjenje stope siromaštva, pospješilo dojenje kao osnov života, ali i s ciljem uključenja organizacija i pojedinaca kako bi se povećao učinak
# Unsplash

Jači imunitet, otpornost na različite bolesti, razvijanje inteligencije samo su neki od razloga zašto je važno da djeca doje - ukazano je na današnjem obilježavanju Svjetske sedmice dojenja u Sarajevu organiziranom pod sloganom "Dojenje: Temelj za život".

Bosna i Hercegovina ne razlikuje se mnogo od zemalja Evropske unije kada je u pitanju procent žena koje doje i on iznosi oko 25 posto, zbog čega su zdravstvene organizacije i odlučile pojačati aktivnosti kako bi se ukazalo na važnost dojenja, prenosi Fena.

Kako je danas istaknuto, o zdravoj ishrani tek se govori kada nastupi neki zdravstveni problem, dok pravilna ishrana često može biti najbolji način za prevenciju različitih oboljenja, a za djecu je to i najvažnije jer ona do šest mjeseci iz majčinog mlijeka dobijaju sve nutritivne sastojke, do godinu dana polovinu potrebnih nutritijenta, a do druge godine trećinu.

Osim toga dojenje ima brojne prednosti i za majku jer su istraživanja pokazala da mnogo manji broj žena koje su dojile obolijevaju od karcinoma dojke, a upravo taj čin dojenja zbližava majku i dijete.
Voditeljica odjela za higijenu i ishranu pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH Aida Filipović-Hadžiomeragić podvukla je da majčino mlijeko ima antitijela koje niti jedna druga hrana ne može zamijeniti niti proizvesti.

Govoreći o uzrocima niske stope dojenja ukazala je na agresivni marketing proizvoda koji su zamjena za majčino mlijeko, ali i zbog činjenice da se majke moraju rano vratiti na posao nakon poroda, a tu je i potreba da se osigura pomoć majkama kada počinju dojenje.

- Majčino mlijeko je besplatno, uvijek dostupno, predstavlja svojevrstan državni resurs, za ovu hranu ne treba skladištenje, ekonomski je najisplativije i svemu tome posvećena je ova Sedmica dojenja -, dodala je Filipović-Hadžiomeragić.

Iz Udruženja specijalista javno-zdravstvenih disciplina Sabaha Dračić također je napomenula da majčino mlijeko u potpunosti odgovara potrebama bebe i nezrelom probavnom sistemu, a posebno je istaknula važnost kolostruma, mlijeka koje se luči odmah poslije poroda, kojeg mnogi nazivaju prvom vakcinom.

- Kolostrum štiti bebu koja prelazi iz idealne interuterine sredine u ekstrauterinu sredinu gdje su prisutni svi virusi i bakterije. To je mlijeko koje je veoma bogato proteinima i vitaminima, ali i mineralima -, pojasnila je Dračić.

Kod dojenja se prevenira jedna trećina svih respiratornih oboljenja, ali i polovina svih dijareja, prevenira se upala uha, pojava ekcema, a majčino mlijeko sadrži i omega masne kiseline koje pomažu razvoju inteligencije.

Današnja kampanjska akcija organizirana je kako bi se ukazalo na važnost zdrave ishrane, smanjenje stope siromaštva, pospješilo dojenje kao osnov života, ali i s ciljem uključenja organizacija i pojedinaca kako bi se povećao učinak.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.