Život i stil
Zašto se muškarci ne žele maziti nakon seksa Australijski naučnici nedavno su proveli istraživanje i otkrili da žene nisu jedine koje nakon seksa osjećaju neku vrstu depresije.
# Agencija

Australijski naučnici nedavno su proveli istraživanje i otkrili da žene nisu jedine koje nakon seksa osjećaju neku vrstu depresije.

Taj fenomen naziva se postkoitalna disforija, a dokazano je i da postoji kod muškaraca. Do sada su muškarci kod istraživanja postkoitalne disforije bili isključeni, smatralo se da žene imaju drugačije emocije kod seksa od njih.

Ipak, jedno istraživanje pokazalo je suprotno - muškarci se nakon seksa takođe osjećaju bezosjećajno i prazno, a radije bi to vrijeme proveli sami, nego se mazili s partnerkom.

Za ovaj poremećaj raspoloženja nejasan je tačan razlog. S jedne strane su tu hormoni koji nastaju za vrijeme seksa, a odgovorni su za promjenu raspoloženja nakon ljubavne igre. 

Naime, za vrijeme seksa doživljavamo veliki nalet hormona sreće. A zatim, netom nakon njega, pada nivo hormona - što može dovesti do toga da se osjećamo tužno.

S druge strane, neke proživljene traume ili loši doživljaji iz prošlosti takođe mogu biti pokretač postkoitalne disforije.

Ako se nakon seksa osjećate tužno ili usamljeno, zaista bi trebalo razmijeniti nježnosti, odnosno, maziti se. Onaj ko se mazi, osjeća snažniju povezanost s partnerom te se opet povećava nivo hormona sreće.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.