Život i stil
Živcira vas što muškarac odmah nakon seksa utone u san? Ne bi trebalo, to je dobar znak za vas Žene imaju želju za razgovorom nakon seksa. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije komunikativan kad je pun energije, bit će još manje nakon vođenja ljubavi
# Dreamstime

Kemikalije u muškarčevom tijelu se mijenjaju nakon orgazma. Oslobađa se biokemijski prolaktin, fizički mijenja njegovo tijelo i čini ga umornim - objašnjava David McKenzie, seksualni terapeut iz Vancouvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju liječnici Mark Leyner i Billy Goldberg, autori knjige 'Zašto muškarci zaspu nakon seksa?'.

- Smatra se da napor tijekom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa - kažu.

Dodaju kako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali zna se da nakon se orgazma u tijelu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osjećaj pospanosti, prenosi Reader's digest.

Getty Images / 

Kažu kako postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tijela sveta radnja koja povećava svijest usmjeravanjem energije i podizanjem parova na novu razinu.

Seks i orgazam su vrhunac duhovne svijesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je vanjski jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutarnja eksplozija energije pa žena ne doživljavaju njezin gubitak te je u stanju grliti se i pričati satima nakon seksa.

Dreamstime / 

S tom teorijom se donekle slaže i Laurie Betito, psihologinja iz Montreala specijalizirana za seksualnost.

- Žene vole obraditi svoja iskustva nakon seksa, a time i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, bit će još manje nakon vođenja ljubavi - kaže.

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno djeluje na vezu. 

Evo kako povećati mogućnost maženja nakon seksa:

  • Ljubav vodite prije obroka - doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.
  • Budite intimni navečer, prije omiljene emisije.
  • Izbjegavajte seks jako kasno navečer, jer ćete oboje vjerojatno odmah zaspati.
  • Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta - najbolje je da se nađu negdje u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.
 
Dreamstime / 
 

- Oboje, i muškarci i žene se obično osjećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspu uvijek svi muškarci, neki znaju ostati budni te uživati u druženju i razgovoru s partnericom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspe - dodaje psiholog Roger R. Hock.

Zapamtite, to što partner ili partnerica utone u san odmah nakon seksa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerica osjeća ugodno u vezi.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.