17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Super utorak: Američke demokrate nastavljaju izbore za protivkandidata Trampu

Ko ima najveće izglede da postane predsjednički kandidat američke Demokratske stranke moglo bi da bude jasnije poslije današnjih unutarstranačkih izbora u 14 saveznih država, takozvanog “super utorka”.

U trci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsjedniku SAD Donaldu Trampu na izborima 3. novembra, ostalo je pet političara – bivši potpredsjednik SAD Džozef Bajden (77), senator iz Vermonta Berni Sanders (78), milijarder Majkl Blumberg (78), senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (70) i kongresmenka Talsi Gabard (38).

Poslije ubedljive pobjede Bajdena na izborima u Južnoj Karolini u subotu, iz trke se u nedjelju iznenada povukao bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (37), a u ponedjeljak i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (59). Oboje su najavili podršku Bajdenu u nastavku trke.

- OGLAS -

Demokrate će danas glasati u 14 saveznih država – Kaliforniji, Juti, Koloradu, Oklahomi, Teksasu, Minesoti, Arkanzasu, Tenesiju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Virdžiniji, Masačusetsu, Vermontu i Mejnu, i američkoj teritoriji Američka Samoa.

Značaj “super utorka” je u tome što se u tih 14 država i jednoj teritoriji bira 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, od 13. do 16. jula u Milvokiju, odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD.

Na do sada održanim unutarstranačkim izborima u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini, birano je ukupno 155 delegata. Prema podacima Asošiejted presa, u vođstvu je Sanders sa najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Bajden (najmanje 50), a zatim slijede Butidžidž (26), Voren (osam) i Klobučar (sedam).

“Super utorak” bi trebalo da pruži dosta jasniju sliku o snazi i šansama kandidata za dobijanje nominacije.

Vijetar u leđa Bajdenu pred “super utorak” dala je ubjedljiva pobjeda u Južnoj Karolini, zahvaljujući kojoj je ponovo postao glavni kandidat partijskog establišmenta i umjerenih demokrata. Predstavnici establišmenta Demokratske stranke otvoreno istupaju protiv Sandersa, koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu i poznat je po kritikovanju nejednakosti i neoliberalizma.

“Super utorak” je značajan i zbog toga što u borbu za glasove danas ulazi bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. On nije učestvovao na izborima u prve četiri države pošto je u trku ušao kasno, krajem novembra.

Unutarstranački izbori za kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima počeli su 3. februara i trajaće do 6. juna.

“Super utorak” je danas i u Trampovoj Republikanskoj stranci, koja takođe formalno održava unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata. Međutim, oni se ne smatraju relevantnim, pošto aktuelni predsjednik SAD nema ozbiljne rivale, te je nezamisliv bilo kakav ishod osim njegove nominacije na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Šarlotu, od 24. do 27. avgusta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA