1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Kritika opozicije: Do kraja mandata imat ćemo četiri penzionera u Vijeću ministara BiH

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić rekao je da je prošla godina od dana kada je konstituisan Zastupnički dom PSBiH te da je godina dana izgubljena. On je ocijenio pozitivnim samu činjenicu da je deblokiran rad državnog organa zakonodavne vlasti.

“Ne kažem da je ambijent povoljniji jer su suštinska pitanja i dalje otvorena. Kao opozicija želimo dati svoj doprinost i podržati sve pozitivne tokove koji će napraviti evropski progres i vratiti povjerenje u institucije BiH”, kazao je Emrić.

Kako kaže, od novog saziva Vijeća ministara BiH očekuje rad na ubrzanom razvoju BiH posebno u sektoru energetike i privlačenju stranih investicija. Istakao je da postoji optimizam u kandidatima za državne ministre, ali da ostaje u zraku politička stigma koliko je zapravo realno da se desi ono što je dogovoreno.

“Ide li sutra Program reformi u sjedište NATO-a u Briselu. To je ono što građani, a i ja želimo da čujemo. Osjeti se nesigurnost da se o tome progovore”, rekao je Emrić dodajući da ne vidi razlog za takvo nešto jer je javno objavljen sadržaj Programa reformi.

- OGLAS -

On je ukazao na problem migrantske krize s kojom se suočava Bosna i Hercegovina navodeći da se Vijeće ministara BiH mora uhvatiti u koštac s ovim globalnim problemom jer migranstska kriza nije problem jednog ministarstva već kompletnog Vijeća ministara BiH kao izvršnog organa države BiH.

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković – Lepić kazala je da nije zadovoljna novim sazivom Vijeća ministara BiH prije svega zbog malog broja žena na pozicijama državnih ministrica.

“Od devet ministara imamo dvije žene, a samo jednu na poziciji zamjenice. Ne znam šta da očekujemo kada je u startu prekršen zakon i nismo se ni pribiližili postotku od 40 posto”, rekla je Marinković – Lepić.

Ona je kazala da postoje određene afere koje su se vezale za kandidate za Vijeće ministara BiH, a da su sigurnosni organ rekli da je sve uredu i da je na parlamentarcima da vjeruju ovim nalazima.

 
Za riječ se javio i zastupnik SDP-a Zukan Helez koji je izrazio žaljenje jer Narodna skupština RS-a danas na dnevnom redu ima Program reformi BiH, a koji bio dostupan ni državnim parlamentarcima, prenosi Klix.ba.

“Doznao sam da je taj dokument na engleskom jeziku i da ga članovi Predsjedništva BiH nisu ni pročitali već samo potpisali”, kazao je Helez.

Helez je kazao da je za njega šizofrena situacija što je Bakir Izetbegović predložio Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti BiH za kojeg je ranije iznosio brojne kritike.

“Nije dobro da nam ministar vanjskih poslova BiH bude pred penziju. Nije dobro da nam ministar odbrane BiH bude u penziji”, rekao je Helez.

Kako kaže, nije mu jasno zbog čega je DF podržao Sifeta Podžića koji je kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao Nikolu Poplašena.

Istakao je da će do kraja mandata biti četiri penzionera u Vijeću ministara BiH što je užasna poruka mladim ljudima u BiH dodajući da ga raduje što su za ministre predložena dva čovjeka koji imaju uspješne biznis karijere.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da podržava imenovanje Vijeća ministara BiH koje će preuzeti odgovornost za procese u našoj zemlji. Kako kaže,SDP će podržati sve prijedloge Vijeća ministara BiH koji budu u interesu građana BiH.

“Godinu dana razvlačimo pamet građana o ANP-u i danas nemamo privilegiju koju imaju zastupnici u NSRS pa da vidimo dokument koji treba sutra biti poslan u Brisel. Zahvaljujući medijima pročitali smo taj dokument”, rekao je Nikšić dodajući da je riječ o skraćenom dokumentu u odnosu na ANP, ali da mu se čini kako se može reći da će BiH nastaviti svoj NATO put.

On je kazao da mu nije normalno što se u dokumentu spominju “zajedničke institucije” umjesto “institucija BiH” i da takva formulacija za njega nije dopustiva. Nikšić je rekao da je ostao šokiran kada je pročitao izjavu kandidatkinje ministrice za vanjske poslove BiH Bisere Turković koja je rekla da MAP ne postoji i najavila referendum.

“To može bit dogovoreno mimo očiju javnost. Ispade da je Bisera Turković bolje informisana od kandidata za ministra odbrane BiH Sifeta Podžića koji je rekao da nije vidio dokument Program reformi”, kazao je Nikšić dodajući kako SDP neće podržati imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao je da ukoliko se ispostave tačnim navodima medija da će Zastupnički dom PSBiH morat dopunjavati saziv Vijeća ministara BiH jer će određeni ministri biti uhapšeni.

“Nekim je najvažnije zadužiti auto, kabinet i zvat se ministrom. Lično ću cijeniti ministricu vanjskih poslova BiH po tome kako će našu DKP mrežu učiniti da ne bude predmet ismijavanja u regiji”, rekao je Magazinović.

On je rekao da Bisera Turković ima veću petlju od pojedinih muškaraca koji su upitani za NATO integraciju, a koji su šutjeli i tvrdili da ne znaju ništa o tom procesu, prenosi Klix.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA