8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

Cvijanović: Koridor 5c suštinski i strateški važan za RS

“Svi imaju uvjerenje da ćemo u skladu sa planskim dokumentima uspjeti da do 2030. godine realizujemo mrežu auto-puteva. Sada smo došli na 105 kilometara, a plan je ambiciozan i znači 400 kilometara”, rekla je Cvijanović novinarima, nakon što su predstavnici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” ozvaničili početak radova vrijednih 70 miliona evra na prvoj dionici auto-puta na Koridoru 5c – na pravcu Johovac /Tovira/ – Rudanka /Kostajnica/ u dužini od 5,65 kilometara.

Ona je navela da će time i u narednom periodu cijela RS biti pokrivena modernim putevima uprkos krizi i brojnim drugim izazovima.

“I ovo je dokaz da smo u stanju da realizujemo velike stvari. Auto-put je važan za život građana, za komunikaciju naših opština, privredu, turizam… Bez gradnje puteva Srpska ne može da se razvija. Svaki kilometar puta i auto-puta je važan za Republiku i sve građane”, rekla je Cvijanović.

- OGLAS -

Ona je istakla da veliki infrastrukturni i strateški projekti, kao i oni drugi, ostaju budućim generacijama, te zahvalila republičkim i lokalnim institucijama koje stvaraju pretpostavke na planu saobraćajne infrastrukture, ali i gasifikacije RS koja je strateški projekat.

“Ponosna sam svaki put kada pokrećemo neke radove i svjedočimo njihovom završetku”, poručila je Cvijanović.

Predstavnici “Autoputeva” i konzorcijuma koji čine kompanije “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja potpisali su u martu u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru 5c kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/, a vrijednost ove faze auto-puta, kako je tada rečeno, jeste 62,5 miliona evra.

Auto-put na Koridoru 5c, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona evra.

Ozvaničenju početka radova na mostu “Bosna” u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju Auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj, prisustvovali su i ministri RS, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predstavnici izvođača radova, zvanice iz javnog i društvenog života i brojni građani.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA