8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

U Zenici počela realizacija projekta unapređenja sistema vodosnabdijevanja

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenica počelo je realizaciju projekta “Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda Bosna i Hercegovina II – komponenta Zenica“, koji ima za cilj da unaprijedi sistem vodosnabdijevanja u tom gradu kroz rekonstrukciju i zamjenu dotrajalih cjevovoda te 30-ak vodnih objekata.

-U toku su građevinski radovi na postavljanju revizionog okna na glavnom magistralnom vodu, na Obalnom bulevaru kod Prve gimnazije, a uskoro će se intenzivirati i radovi na rekonstrukciji vodnih objekata, zatim izvorišta i rezervoara te pumpnih stanica – kazala je Feni portparol zeničkog VIK-a Dženana Sivac.

U toku rekonstrukcije bit će izgrađena i savremena hlorinatorska stanica na rezervoaru Zmajevac II.

- OGLAS -

-Ovome su prethodili obimni i složeni poslovi vezani za dizajniranje projekta, projektovanje i odabir izvođača radova – ističe Sivac.

Dodaje kako će, osim sanacije vodnih objekata u skladu sa savremenim standardima, u sklopu ovog projekta vrijednosti 780.632 eura bez PDV-a, a koji se finansira iz 21,5 miliona KM kredita i dijelom grant sredstava KfW razvojne banke Švicarskog sekreterijata za ekonomske odnose (SECO), biti izgrađen i telemetrijski sistem praćenja cjelokupne vodovodne mreže u tom gradu.

Poslove izvodi širokobriješki Hering, a svi bi radovi trebali biti okončani za devet mjeseci, kada bi Zenica trebala imati potpuno pouzdan i moderan sistem vodosnabdijevanja i odvodnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA