3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Lam: Za oporovak Hong Konga od protesta trebat će dosta vremena

Njeni komentari uslijedili su nakon ozbiljnih dešavanja u rastućoj krizi tokom protekle sedmice. Peking je saopćio u ponedjeljak da protesti počinju pokazivati “naznake terorizma” a gradski aerodrom bio je zatvoren što je dovelo do otkazivanja stotina letova.

Dok se Lam obraćala novinarima, njen glas je u jednom momentu zadrhtao od emocija.

Kazala je da je nasilje demonstranata gurnulo Hong Kong “u stanje panike i haosa”.

- OGLAS -

– Hong Kong, kao otvoren, slobodan, veoma tolerantan, ekonomski stabilan grad, zadobio je ozbiljne rane. Za oporavak bi moglo trebati dosta vremena – kazala je Lam, prenosi Reuters.

Sve nasilniji protesti gurnuli su teritoriju pod kineskom vladavinom u najtežu krizu u decenijama, suočavajući kineskog čelnika Xi Jinpinga s najtežim izazovom otkako je došao na vlast u 2012.

Protesti su počeli kao protivljenje sada ukinutom prijedlogu zakona koji bi omogućio izručenje kineskoj matici onih koji se suočavaju s optužbama za krivična djela i prerasli su u širi poziv za  demokratiju.

Demonstranti tvrde da se bore protiv erozije aranžmana “jedna zemlja, dva sistema” koji je omogućio izvjesni stepen autonomije za Hong Kong kada ga je Kina preuzela od Britanije u 1997. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA