10 C
Sarajevo
23.04.2024

Spremite se za zvjezdani spektakl: Kiša meteora i pun Mjesec u istoj noći

Ako ste među zaljubljenicima u zvjezdano nebo, nađite u noći između 12. i 13. avgusta lijepo, mirno i uzvišeno mjesto sa kojeg ćete uživati u “zvjezdanom pljusku”, kada će on biti najintenzivniji. Pogled u nebo ovog avgusta može malo da poremeti pun Mjesec, a najbolji uslovi za posmatranje kiše Perseida biće između 22h do jutra.

Kiša takozvanih meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo “vatreniji” i svjetliji od tipičnih. Svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl, a onda se sitni komadi komete sudaraju sa našom atmosferom i tako prave “vatrene kugle”.

Ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, kako se navodi na sajtu NASA-e, u zavisnosti od vremena kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije. Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, vidjećete manje meteora, ali oni će imati duže “repove”.

- OGLAS -

Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi Biznis insajder.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvježđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Zato, ako ste u mogućnosti, a volite da gledate zvjezdano nebo, udaljite se od gradske vreve i osvjetljenja, najbolje na nekoj uzvišici, lezite i uživajte dok gledate zvezde padalice.

Na mobilni telefon zaboravite, jer ćete možda, dok gledate u njega, propustiti aktivnost Perseida, a vjerovanje kaže da će vam se ako zamislite želju kad vidite zvijezdu padalicu ona i ostvariti, pa lijepe želje poželite!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA