2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Avdić: Pogledajte, ovo je dio koji je Dodik izbacio iz dokumenta

On je u Novom danu naglasio da je Bosna i Hercegovina jučer poslala svoj ANP pojasnivši da su dokument parafirali savjetnici članova državnog Predsjedništva.

‘Imamo potpisan dokument, Narodna skupština Republike Srpske je jučer razmatrala dokument koji im je dostavio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Dovoljno je vidjeti poglavlje 1.1.1, vidjećete da ima četiri pasusa, ali u originalnom dokumentu ima jedan pasus više. Bosna i Hercegovina je jučer poslala svoj ANP. Zbog toga one silne optužbe, ne samo zbog ovog dijela. Originalan dokument Predsjedništva potpisuje predsjedavajući Predsjedništva. Dokument su, kad je usaglašen, potpisali savjetnici članova Predsjedništva. Dokument su potpisali savjetnici, a ne članovi Predsjedništva. Vidjećete da su savjetnici parafirali dokument koji je jučer otišao u NATO”, rekao je on.

Avdić je naglasio da je MAP posljednja stepenica za članstvo u NATO-u.

- OGLAS -

 ”Dodik je dao dio dokumenta. Poglavlje 1.1.1. – izbačen je jedan pasus. Kad dostavite ovaj program, jasno je da se radi o ANP-u. MAP je posljednja stepenica za članstvo u NATO-u. Slanjem ovog dokumenta mi smo se obavezali za reformu odbrane”, dodao je Avdić.

Prema riječima gosta N1, pitanje članstva u NATO-u nije važno samo za BiH već i za ostale zemlje u regiji.

‘Nije ovo najvažnije političko pitanje u BiH već jedno od najvažnijih pitanja u regiji. Kad BiH uđe u NATO, sa sigurnošću se može reći da ovdje više neće biti rata. Bitno političko pitanje za regiju, Evropu i zemlje koje su osnovale NATO savez i one koje se bore da BiH ne uđe u ovaj Savez”, ocijenio je Avdić.

”On (Dodik) je dostavio dokument iz kojeg je izbacio pasuse koji mu se ne sviđaju. Izbacio je tabele koje se nalaze u sastavnom dijelu dokumenta. Ali kažem, nije sporan broj stranica već je sporno što su izbačene odredbe koje jasno dokazuju da je u pitanju ANP. Tamo se vidi da će BiH uraditi reformu odbrane u skladu s NATO standardima”, naglasio je Avdo Avdić.

Gost N1 televizije ovog jutra komentarisao je novi saziv Vijeća ministara ocijenivši ga ”najgorim dosad”. Govorio je o izborima u Hrvatskoj kao i ostalim aktuelnim temama. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA