17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vučić i Erdogan o čvrstoj saradnji Srbije i Turske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan su, u večerašnjem dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru, još jednom naglasili svoju čvrstu opredjeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose ove dvije zemlje, koji su već na visokom nivou, kako politički, tako i ekonomski, prenosi Anadolu Agency.

Oni su izrazili uvjerenje da će kroz rad Visokog savjeta za saradnju, kao i na druge načine, nastaviti da još snažnije i odlučnije poboljšaju sveukupne odnose i saradnju u svim oblastima, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Vučić je zato pozvao Erdogana da uskoro posjeti Srbiju, kako bi bila održana Druga sjednica Visokog savjeta za saradnju i bili dogovoreni novi elementi političke i ekonomske saradnje. 

- OGLAS -

Predsjednik Srbije je rekao da je podrška predsjednika Erdogana turskim investicijama u Srbiji od najvećeg značaja za snaženje ekonomije i bolji životni standard građana Srbije. On je zahvalio na novim investicijama kompanija iz Turske, rekavši da turski investitori u velikom broju žele da ih obojicu ugoste prilikom zvanične posjete predsjednika Erdogana Srbiji, kao i da tom prilikom mogu da otvore i nove pogone. 

On je, takođe, zahvalio Erdoganu na Zakonu o izvozu junetine iz Srbije u Tursku, koji je od neprocjenjivog značaja za srbijansku poljoprivredu. On je još jednom zahvalio za podršku izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, jer je bolje infrastrukturno povezivanje Srbije i Bosne i Hercegovine ujedno i podrška miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

Vučić je još jednom istakao koliko je bila značajna posjeta Erdogana Srbiji 2017. godine, naglasivši da bi tokom ovogodišnje posjete zajednički obilježili i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. 

Predsjednik Erdogan je istakao da je veoma sretan što je trgovinska razmjena  u 2018. godini prvi put premašila milijardu eura i da očekuje da ta razmjena bude još veća, posebno poslije usvajanja Zakona o slobodnoj trgovini sa Srbijom u turskom parlamentu. Takođe, Erdogan je rekao da podržava politiku mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, koju vode Srbija i Vučić. 

On je naglasio da će Turska učiniti sve, ne samo da održi, već i da unaprijedi izuzetno prijateljske odnose sa Srbijom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA