10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Pedijatrica o post-covid sindromu: Mi moramo biti za to spremni i pripravni

Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, u Dnevniku N1 govorila je o slučaju dječaka koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Kazala je kako ona u ambulanti nije imala sličan slučaj, niti je netko od pedijatara u Varaždinskoj županiji imao.

“Ta nas je informacija sve zatekla, nismo u našim ambulantama uspjeli razgovarati o tome. Imala sam slučajeve obolijevanja i hospitalizacije djece, ali nismo imali takvih ishoda.

- OGLAS -

Radi se o teškom obliku imunološke reakcije koji se ne javlja prvih dana, nego nakon nekoliko nekoliko tjedana. Upoznati smo s tim, mi moramo biti za to spremni i pripravni, jer se liječnici moraju educirati cijelog života”, rekla je Mirjana Kolarek Karakaš, te izrazila sućut obitelji preminulog dječaka.

Kazala je kako nije bilo posebnih sastanak o toj temi, ali je činjenica da će trebati više educirati.

“Infektološka klinika imala je webinar putem kojeg su predstavili svoj slučaj. Bolesti nas mogu iznenaditi i nijednu ne smijemo podcijeniti. Mi na to moramo biti spremni”, rekla je liječnica i dodala kako pedijatri ne sudjeluju u liječenju sindroma, ali je na njima da uoče i pošalju pacijente na bolničko liječenje.

“Jedna od specifičnosti sindroma je vrućica koja traje pet dana i koja je visoka 39, loše opće stanje, konjunktivitis, osipi po rukama i nogama – neobični osipi, bolovi u trbuhu… svi organi u tijelu mogu biti time načeti. Treba se savjetovati s liječnikom koji procjenjuje o čemu se radi”, rekla je Kolarek Karakaš.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA