10 C
Sarajevo
19.04.2024

Stotine učenika protestuje zbog ranjavanja 18-godišnjaka u Hong Kongu

Stotine učenika održalo je danas mirni protest zbog ranjavanja 18-godišnjaka tokom prodemokratskih protesta u Hong Kongu, koji traju već četvrti mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učenici su sjedili ispred škole i na taj način iskazali nezadovoljstvo zbog ranjavanja mladića. Protest je održan u sklopu velike protestne šetnje, a povodom obilježavanja 1. oktobra kao nacionalnog praznika u Kini.

Prodemokratski protesti u Hong Kongu traju već četvrti mjesec, a u nekoliko navrata je dolazilo do nereda na ulicama te autonomne kineske regije.

- OGLAS -

Stotine učenika, među kojima su bile i školske kolege ranjenog učenika, protestom sjedenja izrazili su nezadovoljstvo postupanjem policije. Obučeni u crnu odjeću uzvikivali su slogane protiv policije i tražili da se istraži ovaj slučaj.

Iz policije Hong Konga saopćeno je da je policajac pucao, jer se bojao za svoj život.

Zvaničnici su u utorak saopćili da je tokom protesta ranjen 18-godišnjak te da je hospitaliziran. Nije u kritičnom stanju.

Protesti u Hong Kongu počeli su protivljenjem zbog predloženog zakona o omogućavanju izručenju kineskim vlastima.

Vlasti Hong Konga povukle su sporni prijedlog zakona o ekstradiciji koji je bio povod za proteste, ali demonstracije su proširene i na niz drugih zahtjeva, uključujući i održavanje novih izbora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA