-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Udruženja: Grubeša onemogućava progon ratnih zločinaca

Ministar pravde BiH Josip Grubeša opstruira izmjene tzv. revidirane strategije i tako onemogućava progon ratnih zločinaca, smatraju u Udruženju Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. 

U saopštenju ovog udruženja se navodi da ministar Grubeša ne posustaje s političkim pritiscima da Vijeće ministara BiH usvoji tzv. revidiranu strategiju za progon ratnih zločinaca, prenose Vijesti.ba.

“Uzrok za novi politički pritisak za usvajanje navedene strategije i napad na žrtve je po svemu sudeći boravak u BiH Joanne Korner, osobe koja je 2016. godine, u saradnji sa OSCE i ICTY sačinila kritički izvještaj o radu institucija BiH po predmetima ratnih zločina u BiH, poručuju iz Udruženja.

- OGLAS -

Potcrtavaju da je Joanne Korner ovih dana završila svoju novu misiju u BiH i uskoro se očekuje njezin novi izvještaj o progonu zločinaca i stanju predmeta ratnog zločina u BiH.

“Očigledan strah od novog izvještaja Joanne Korner ponovo je aktivirao nalogodavce ministra Grubeše da ponove pritisak na Vijeće ministara BiH. Pozivamo ministra Grubešu da prestane obmanjivati javnost o razlozima neusvajanja strategije, već da pročita međunarodne izvještaje o stanju progona ratnih zločinaca i stanju pravosuđa u BiH, od ICTY/MICT, EU, OHR, OSCE-a, Reinharda Priebea do zaključka Parlamenta BiH, ali i izvještaj MICT-a upućen Vijeću sigurnosti UN-a kako je ministar Grubeša oslobodio ratnog zločinca Marka Radića-Maku – kaže se u saopštenju.

Upravo ministar Grubeša, ističe se, opstruira izmjene tzv. revidirane strategije i tako onemogućava progon ratnih zločinaca.

“Pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno donese odluku kojom će naložiti ministru Grubeši da pristupi izmjenama tzv. revidirane strategije u skladu s međunarodnim izvještajima i preporukama, a Tužilaštvo BiH da javno objavi rezultate Pravila puta Rimskog sporzauma koja su mu 2004. godine predata na daljnu nadležnost, kao dio zahtjeva žrtava u pogledu tzv. revidirane strategije”, dodaju iz Udruženja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA