15 C
Sarajevo
28.03.2024

Kina sad tvrdi da virus nije krenuo iz Wuhana

Svi dostupni dokazi sugeriraju da virus koji je dosad zarazio više od 59 miliona u 190 zemalja nije krenuo iz Wuhana, tvrde kineski stručnjaci koje je citirao People's Daily.

“Virus je prvi put detektiran u Wuhanu, ali nije otamo potekao”, rekao je na 19. novembar na akademskoj online konferenciji Zeng Guang, bivši glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše list.

Glavni epidemiolog kaže da je virus mogao stići preko zamrznute hrane

- OGLAS -

Wu Zunyou, glavni epidemiolog kineskog CDC-a, nedavno je iznio istu ocjenu, ustvrdivši da je patogen stigao u Kinu putem zamrznutih morskih plodova ili mesa odnosno njihovog pakiranja, objavio je South China Morning Post.

Prema talijanskoj studiji koja je objavljena ranije, antitijela koja su specifična za SARS-CoV-2, nađena su u uzorcima krvi koji su uzimani od rujna 2019. do marta 2020., navodi People's Daily.

“Lockdown je bio mjera usmjerena prema budućnosti”

U odgovoru na neočekivanu epidemiju Kina je zabranila javlja okupljanja, zatvorila dvorane za zabavne događaje te uvela strogi lockdown u Wuhanu i ostalim gradovima u provinciji Hubei. Građanima je država savjetovala da se drže mjera opreza za vrijeme lunarne Nove godine.

“Lockdown je bio mjera usmjerena prema budućnosti jer je bio baziran na procjeni da je situacija u Wuhanu bila puno gora nego što se u to vrijeme činilo”, rekao je Jin Dong-yan, virolog na Sveučilištu u Hong Kongu, prenosi China's Daily.

Kineski list navodi kako SAD ne slijedi kineski primjer uoči američkog blagdana Thanksgivinga. Američki CDC savjetovao je Amerikancima da ne putuju kako bi se družili sa svojim porodicama i prijateljima, ali milijuni Amerikanaca unatoč tome planiraju putovati i održati velika obiteljska okupljanja, navodi China's Daily pozivajući se na Business Insider.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA