12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Novinari u BiH podržali uhapšenog kolegu iz Hrvatske, priključila se i ekipa FACE TV-a

Novinar portala Index iz Zagreba, kojeg je hrvatska policija privela u ponedjeljak ujutro, dobio je podršku kolega iz Bosne i Hercegovine, koji su potpisivali peticiju nakon njegovog hapšenja.

Index je objavio da je novinar i kolumnista Gordan Duhaček proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu zbog dvije objave na Twitteru. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, Duhaček je kažnjen novčanom kaznom od 200 maraka (754 kune). Za pjesmicu ‘Govna Velebita’ presuda će biti izrečena za tri dana.

“Bilo je jako bizarno. Trebao sam letjeti za Njemačku, mene su na Plesu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol”, rekao je Duhaček.

- OGLAS -

“Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhićen, a da mi to ništa nije rekao”, dodao je Duhaček.

“Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju Vile Velebita koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva”, rekao je Duhaček.

On je poručio da je Hrvatska postala država u kojoj ‘kada vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi, završiš iza rešetaka’, rekao je Duhaček.

Peticiju podrške Gordanu Duhačeku u Bosni i Hercegovini potpisali su:

Armin Aljović, Patria
Lejla Skenderagić, Hayat TV
Semira Degirmendžić,
Edin Borovina, Fokus
Slađan Tomić, TV1
Marko Divković,
Zorica Jorgić, BHT1
Fedžad Forto, Fena
Adnan Krdžalić, Tuzlanski.ba
Adla Dizdar Hodžić, FTV
Dženeta Sarić-Kozić, Hayat TV
Emir Babović, Face TV
Mirsada Demirović Lingo, Nezavisne novine
Zinaida Đelilović, Oslobođenje
Amina Čorbo-Zećo, Patria
Elma Begović-Omerašević, Hayat TV
Fatima Šehović, Face TV
Jasmin Begić, TVSA
Merisa Turković, OBN
Nedžad Abdić, Media Centar IZ BiH
Aida Fazlić, BHT1
Zana Džubur, BHT1
Teo Zorić, BHT1
Amela Pokvić, BHT1

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA