1 C
Sarajevo
19.04.2024

IBM patentirao pametni sat koji se može pretvoriti u telefon, ali i 8-inčni tablet

S modelima poput Galaxy Fold i Huawei Mate X započelo je, odnosno tek bi trebalo započeti novo razdoblje mobilne industrije u kojem ćemo, zahvaljujući savitljivim ekranima, iste uređaje koristiti kao telefone i kao tablete. Razvoj takve tehnologije prepun je izazova, a usprkos najavama s početka godine, navedeni savitljivi mobilni uređaji još se nisu pojavili u prodaji, a i kad se pojave, pitanje je kolika će biti potražnja za njima, s obzirom na to kolika im je cijena.

Inženjeri iz IBM-a gledaju u budućnost nakon takvih savitljivih hibrida između telefona i tableta te je američka kompanija patentirala zanimljiv uređaj koji bi u mogao donijeti tri gadgeta u jednom – pametni sat, telefon i tablet. Kako otkrivaju skice prijavljene patentnom uredu, ali i ilustracije koje su napravili na nl.letsgodigital i koje su bazirane na tim skicama, IBM-ov uređaj na prvi je pogled klasičan pametni sat koji nema okvira oko ekrana i malo je većih dimenzija u odnosu na današnje pametne satove.

No ispod ekrana, odnosno unutar kućišta krije se “magija” – uskladišteni paneli koji se nekom vrstom kliznog mehanizma mogu pomicati po kućištu uređaja i povezivanjem četiri takva ekrana povećati površinu do veličine ekrana današnjih pametnih telefona. Uz dodatna četiri ekrana pametni sat transformira se u tablet s dijagonalom ekrana od oko 8 inča. Naravno, pretpostavlja se da takav tablet nije namijenjen nošenju na ruci te da bi se njegovim odvajanjem od remena sata mogao koristiti kao i klasični današnji tableti (osim što će u njegovoj sredini sa stražnje strane nalaziti kućište pametnog sata).

- OGLAS -

Skica otkriva da će ovaj uređaj imati klasične aplikacije poput vremenske prognoze, maila, glazbe, rasporeda prijevoza i slično, a s obzirom na to da je riječ samo o patentu, u IBM-u vjerojatno još nisu ni razmišljali o operativnom sustavu.

Pitanje je hoćemo li ikada vidjeti sličan uređaj na tržištu, no zanimljivo je vidjeti način na koji razmišljaju inženjeri i dizajneri i o kakvim proizvodima razmišljaju, a trenutačno je jedino jasno da, ako jednom i krene proizvodnja IBM-ova hibrida, to neće biti tako skoro.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA