2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Skupština FK Željezničar treba donijeti odluku: Ko će biti vlasnik zemljišta kod stadiona Grbavica?

Na predstojećoj sjednici Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar (15. juni) trebalo bi biti itekako zanimljivo. I to ne samo zbog najavljenih promjena u užem rukovodstvu.

Naime, jedno od pitanja kojim bi se članovi ovog tijela trebali pozabaviti tiče se klupskog vlasništva, odnosno teme koja je dugo stajala po strani.

Riječ je o nečemu što je bilo predmet sporazuma postignutog još prije tri godine, između Fudbalskog kluba Željezničar i Sportskog društva Željezničar. U tadašnjem klupskom saopštenju iz avgusta 2016. je navedeno:

- OGLAS -

“Sporazum između ostalog definiše da FK Željezničar neće sporiti dalje korištenje i legalizaciju objekta Plavi zamak, a Sportsko društvo Željezničar neće sporiti postupke dalje izgradnje Stadiona Grbavica.

Pored navedenog, nakon konačne realizacije sporazuma, pripadajuće zemljiše ispod objekta “Plavi zamak” (do granice sa susjednim zemljištem FK Željezničar iza istočne tribine, a koje je i predmet tužbe SD Željezničar), će biti predato u vlasništvo Sportskog društva Željezničar, dok će sjeverna tribina (trenutno upisana kao vlasništvo SD Željezničar, a što je predmet žalbe FK Željezničar), biti vraćena u vlasništvo Kluba.

Na navedeni način, imovinsko-pravni odnosi između FK Željezničar i SD Željezničar će biti riješeni, a bit će izbjegnuto vođenje više sudskih sporova koji bi pored neodređenog vremena za rješavanje istih značili i stvaranje značajnih troškova”.

Šta ovo znači? Pojednostavljeno – FK Željezničar će dobiti kancelarijske prostorije na sjevernoj tribini stadiona Grbavica, dok će Društvo postati stopostotni vlasnik pozamašnog komada zemljišta iza istočne tribine, odnosno ispod “Plavog zamka”. Fair deal? Ko to zna. S obzirom da su se dvije strane jedno vrijeme međusobno tužile i optuživale, ispada da je sporazum ponajprije sklopljen zbog “mira u kući”, samo je pitanje kome je u tom trenutku više odgovaralo da se spuste tenzije.

Navedimo i da su sporazum potpisali tadašnji predsjednik i direktor FK Željezničar Vedran Vukotić i Mirsad Šiljak s jedne te predsjednik Sportskog društva Senad Mehičević i čelnik Nadzornog odbora istog tijela Goran Hatibović.

I tako. Sve super. No, sada se javio mali problem. Sporazum nikad nije implementiran. Sportsko društvo je u aprilu ove godine zatražilo je da se to konačno i dogodi. Zahtjev je upućen Upravnom odboru FK Željezničar, koji je u međuvremenu promijenio članove. Nihad Selimović, odlazeći predsjednik FK Željezničar, povukao je jedini potez koji mu preostaje u ovoj pat-poziciji.

“Potpisao sam tu informaciju o zahtjevu Sportskog društva i proslijedio istu Skupštini, uz prijedlog da upravo Skupština donese konačnu odluku po pitanju implementacije ovog sporazuma. Zaista nemam namjeru miješati se ili donositi odluke po pitanju nekih prethodnih dogovora u koje nisam lično bio uključen. Moram također naglasiti da aktuelni sazov UO generalno nije donio nijednu odluku koja se tiče klupskog vlasništva, to nećemo uraditi ni u ovom slučaju. Jedan od razloga zbog kojih sam podnio ostavku na mjesto predsjednika upravo su ti neki repovi iz prošlosti s kojima nemamo nikakve veze, a pritom nam niko ko to može ne želi rastumačiti ili barem se javiti na telefonski poziv. U konkretnom slučaju, vjerujem da stoga jedino Skupština može donijeti odgovarajuću odluku”, ističe Selimović u izjavi za SCsport.

Dakle, konačni odgovor ko će postati vlasnik zemljišta u blizini stadiona i prostorija na sjevernoj tribini trebali bismo dobiti 15. juna. Svakako da sami rasplet ove trakavice željno iščekuju i sami navijači Plavih, koji su posebno osjetljivi na problematiku klupskog vlasništva i bilo kakvih špekulacija o eventualnoj privatizaciji FK Željezničar.

Autor: Hajrudin PROLIĆ

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA