Život i stil
7 normalnih stvari zbog kojih možete biti uhapšeni u drugim državama Kada planirate godišnji odmor, veoma je važno istražiti zakone države u koju putujete, jer bi vas neke stvari koje su za vas normalne mogle odvesti u zatvor!
# Agencije

Vjerovali ili ne skupljanje školjki na plaži, jedenje kolača od maka, davanje hrane beskućnicima ili pljuvanje mogu vas odvesti ravno u zatvor.

1. Skupljanje školjki, hranjenje riba, te nošenje karti za igranje sa sobom, zabranjeno je na Tajlandu.

Na sunčanom Tajlandu veoma lako možete završiti u zatvoru, ako skupljate školjke i koralje na plaži. Ruski turisti koji su to uradili, privedeni su i prijetilo im je zadržavanje u zatvoru. Na kraju su odlučili platiti kaznu u iznosu od 2,000 dolara, umjesto da u zatvoru provedu i do godinu dana.

Na Tajlandu također možete završiti u zatvoru u koliko hranite ribe. Na primjer, jedan turist je uhapšen, kada je pokušao nahraniti ribu. Oslobođen je zahvaljujući pomoći diplomata, ali je svejedno morao platiti kaznu.

Igranje karti na plaži, tokom odmora mnogima je nezaobilazna aktivnost, ali ako to radite na Tajlandu, možete biti uhapšeni. Naime, zakon iz 1935. godine, zabranjuje posjedovanje više od 120 karti.

2. Psovanje u Australiji

Čak i ako to kažete u šali, psovanje u australskoj državi Queensland i Victoria zabranjeno je zakonom. Za psovku u javnosti možete dobiti i do 6 mjeseci zatvora.

3. Konektovanje na tuđi Wi-Fi signal u Singapuru

Ako se nekada nađete u Singapuru, morate paziti da se ne "kačite" na tuđu Wi-Fi mrežu. Ako se slučajno konektujete, a da vlasnika niste upoznali s time, to se u Singapuru smatra hakerskim napadom. Za ovaj zločin, kazna je i do tri godine zatvora.

4. Kretanje bez lične karte i unos lijekova u Japanu

Ako putujete "Zemlju izlazećeg sunca" uvijek uz sebe imajte ličnu kartu. Ako vas policajac zaustavi, a uz sebe nemate dokumente, u zatvoru možete provesti i do 23 dana.

Također morate paziti i na lijekove koje nosite sa sobom. Mnogi lijekovi su zabranjeni u Japanu, pa i oni za običnu prehladu. Ako vam na aerodromu pronađu nedozvoljene lijekove, bit će te odmah uhapšeni.

5. Jedenje kolača od maka i put za Dubai

Ako putujete u Ujedinjene Arapske Emirate, morate biti spremni na detaljan pregled na aerodromu. Jedan švicarski državljanin uhapšen je na aerodromu, jer su mu pronašli tri zrna maka na odjeći. U zatvoru je proveo četiri godine, a zrna su mu ostala nakon što je pojeo kolač od maka u Londonu.

6. Dabbing i obroci u Saudijskoj Arabiji

Ova država je poznata po svojim strogim zakonima. Poznati plesni pokret "dabbing" zabranjen je u Saudijskoj Arabiji, jer vlasti smatraju da ovaj ples podsjeća na korištenje teških droga. 

Tokom ramazana strogo je zabranjeno jesti u javnosti, a svi koji budu uhvaćeni da jedu odmah će biti uhapšeni i deportovani.


7. Davanje hrane beskućnicima i pljuvanje na javnom mjestu zabranjeni su u Americi

Američki grad Fort Lauderdale na Floridi strogo zabranjuje davanje hrane beskućnicima u javnosti. Zakon je toliko strog da je i 90-godišnji svećenik uhapšen i zatvoren na dva mjeseca jer je davao hranu ljudima kojima je bila potrebna. Hrana se može davati samo u ustanovama koje su dobile dozvolu od vlasti, te koje mogu dijeliti hranu beskućnicima.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.