Život i stil
Bratislava - ovogodišnji dobitnih Međunarodnog Oskara za turizam Jedan od tri ovogodišnjih dobitnika FIJET-ove Zlatne jabuke – ekvivalenta međunarodnog Oskara u turizmu je Bratislava
#

 Srednjoeuropski grad, prijestolnica Slovačke, s punim pravom se ponosi svojom povijesti, kulturom, arhitekturom, prirodnim ljepotama, ukusnim jelima i vinima te tehničkom podrškom turizmu prema mjeri turista 21. stoljeća. Činjenica da je Bečki aerodrom od Bratislave udaljen 40 km, granica sa Austrijom 3 km, a s Mađarskom 13 km doprinosi atraktivnosti Bratislave i kao odlično locirane kongresne destinacije.  Dvorac Bratislave

Topli slavenski korijeni se u Bratislavi isprepliću s germanskom preciznošću i mađarskim temperamentom, a sinergija tih triju naroda se osjeća u arhitekturi, kuhinji, kulturi...  

U 18. st. u vrijeme vladavine Marije Terezije Austro-ugarskim carstvom,  Bratislava  koju su kroz povijest nazivali Pressburg (njemački) i Požun (hrvatski), bila je najvažniji grad na prostoru današnje Slovačke i Mađarske. Iz impozantnog dvorca Bratislave, koji je svoje obrise dobio u 9. stoljeću, a Marija Terezija ga rekonstruirala u 18. stoljeću, pruža se pogled na cijelu Bratislavu i okolne zemlje.

  

Do Dvorca voze retro turistički autobusi.

Tragovi Pressburga (Austro-ugarskog perioda) osjećaju se i u arhitekturi grada te  specijalnim menijima iz tog doba koje u restoranima nude pod nazivom „Pressburg  -  tradicionalna jela“.

 

Zvijezda tih menija je Tafelspitz koji je inače i poznati austrijski specijalitet, a sastoji se od juhe pripremljene od govedine i kosti s moždinom te povrća i na rezance narezanih palačinka u juhi kao 

prvog slijeda, potom se moždina servira u kosti s dvopekom kao prilogom, a kao treći slijed poslužuje se govedina kuhana u toj juhi servirana s različitim prilozima i  umacima među kojima je obavezno i pire od jabuke s hrenom. Mak je u raznim varijantama recepata vrlo zastupljen u pripremi slastica.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.