Život i stil
Budimpešta, grad izgrađen na priči o uništenju i obnovi, hit destinacija ove zime! Glavni grad Mađarske, nekadašnji Budim i Pešta, u prošlosti rezjedinjeni silnim Dunavom, a danas sjedinjeni sa sedam mostova u Budimpeštu čiji prizori oduzimaju dah.

Ako ove zime planirate ostaviti umor i na, barem, nekoliko dana odmoriti uz nešto sasvim novo, preporučujemo destinaciju s burnom prošlošću. Burna prošlost ali izuzetno lijepa arhitektonska sadašnjost, na koju je prošlost ostavila utjecaja, bit će pravo osvježenje za vaša čula. Smjestivši se na obalama Dunava je, kao političko, ekonomsko i kulturno srce Mađarske, jedno od najljepših mjesta za život u Evropi.

Stojećima priča priču dvaju gradova, Budim koji se uzdiže na strmim brežuljcima zapada i Pešta koja se proteže u ravnice istoka. Dunav je ova dva nekadašnja grada držao razdvojenim do 1873. kada je prvi od Budimpeštinih sedam mostova prišio dva grada u jedan. Priča ovih gradova govori kako o uništenju tako i o obnovi. Kako voda Dunava protiče kroz ovaj grad, tako su protekle i bujice evropske historije praćene neustrašivom silom. Budimpešta je veliki grad, a kretanje njegovim komplikovanim ulicama i okruzima može biti jednako zahtjevno kao i razumijevanje njegove složene prošlosti.

 

 BUDIM STRANA DUNAVA

 Za očaravajući pogled uputite se ka Citadeli smještenoj na Budim strani Dunava, odakle ćete uživati u pogledu na bedeme iz 19. stoljeća na brdu Gellert. Ako se prošetate uzvodno od Citadele, doći ćete u Budimpeštin najstariji dio grada, Dvorski distrikt prepun srednjovjekovnih, baroknih građevina iz 19. stoljeća.

Provozajte se 150 godina starom žičarom uz Dvorsko brdo kako biste došli do Budimskog dvorca, dvorskog kompleksa nekadašnjih mađarskih kraljeva. Izgrađen u 13. stoljeću, ovaj je dvorski kompleks bio dom mađarskih kraljeva, uporište osmanske vojske i štab za elitnu njemačku jedinicu Comando. U svojih 700 godina postojanja mnogo je puta bio ruševina, ali isto toliko je i obnavljan tokom mirnih perioda. Na sjevernom kraju Dvorskog brda se uzdiže šiljata kula crkve Matijas koja je, tokom 150 godina vladavine Osmanskog carstva, služila kao džamija.

Prošetate li se nekoliko koraka od crkve, naći ćete se na terasu Ribarske utvrde, čijih sedam kula predstavlja sedam mađarskih plemena koji su osnovali mađarsku naciju u 9. stoljeću. U srednjovjekovnom je dobu to mjesto ribarima služilo kao tezga za prodaju robe. Ova fantastična terasa danas služi kao još jedan vidikovac s koga možete vidjeti skoro cijeli grad.

 

PEŠTA STRANA DUNAVA

Kada iskusite visine Dvorskog brda na Budim strani grada, uputite se ka znamenitostima koje krije nekadašnja Pešta. Preći Dunav nije uvijek bilo ovako lako. Stoljećima su putnici bili predani na milost i nemilost duboke rijeke, dok se 1820. godine jedan mladi grof nije zarekao da će izgraditi most kada ga je zaleđena rijeka spriječila da prisustvuje sahrani vlastitog oca. Trideset godina nakon toga je izgrađen Lančani most i u to je vrijeme predstavljao jedno od najvećih inžinjerskih čuda svijeta. Ovaj most je samo jedno od mnogih dostignuća grofa Istvána Széchenyia koji je upravo zbog njih dobio titulu najvećeg Mađara.

Kada Lančanim mostom pređete Dunav, šetnja uzvodno će vas povesti do zgrade Mađarskog parlamenta. Konstrukcija od 40 miliona cigli, pola miliona dragocjenih kamenja i blizu 40 kg zlata, kao arhitektonsko remek-djelo, čuva nade i snove mađarske nacije. Mađarski parlament je i dom kraljevskog nakita koji je više puta bio ukraden i isto toliko puta vraćen kući, u tu zgradu. Nakon što je Amerika, tokom Hladnog rata, čuvala krunu prvog kralja Mađarske sv. Stefana, vraćena je na počasno mjesto, pod kupolu Mađarskog parlamenta. Oko i unutar ove zgrade susrest ćete se sa oko 100 statua, ali najcjenjenija je ona bivšeg premijera Imrea Nagya. Nagy je 1956. razljutio Sovjetski savez kada je objavio povlačenje Mađarske iz Varšavskog pakta, što je njega, a i stotine Mađara, koštalo života.

Nedaleko od zgrade Parlamenta nalazi se memorijal na jedno od najtamnijih poglavlja ovog grada. Vladajuća fašistička stranka je hiljade građana Budimpešte, većinom Jevreja, 1944. pogubila, a 60 pari željeznih cipela, poredanih duž obale rijeke, odaju počast onima koji su pogubljeni u Dunavu.

Uprkos strahotama Drugog svjetskog rata, danas je Budimpešta jedan od evropskih gradova s najvećom jevrejskom populacijom u Evropi. Možete se izgubiti u Jevrejskom kvartu sa živopisnim kafićima i barovima. Posjetite Sinagogu u Dohanjevoj ulici, najveću sinagogu u Evropi.

Budimpešta je dom za preko 200 muzeja. Najvažniji muzej nacije je Mađarski nacionalni muzej, a nalazi se na južnom dijelu Jevrejskog kvarta. Ovdje možete istražiti preko 1000 godina mađarske historije, od dana Mađara do Staljinovog doba i poslije. Ali ovaj muzej je više od zgrade posvećene prošlosti, ovo je mjesto gdje je nastala historija. Prvi poziv revolucije je 1848. zazvonio upravo sa stepenica ovog muzeja, a inspirisao je Mađare da ustanu i odbace okove austrijskih gospodara.

Kao što je većina historijskih građevina ovog grada, i priča Bazilike svetog Stefana biva ispunjena dramom. Bilo je potrebno 54 godine da se izgradi. Bila bi izgrađena i mnogo ranije, da ogromna oluja koja je prohujala iznad grada, nije urušila centralnu kupolu. To je prouzrokovalo rušenje svega što su do tada izgradili i gradnju ispočetka. Zahvaljujući tome, nova kupola sada ponosno, više od stoljeća, stoji kao kruna bazilike.

Od Bazilike se uputite ka Andraševoj aveniji, bulevaru koji je uvršten na listu svjetske baštine, a obiluje izvrsnom neorenesansnom arhitekturom i raskošnim kafeima. Nedaleko od bazilike svetog Stefana nalazi se još jedan hram. Ovaj slavi evropske muzičke velikane. Iako su se prvi put zastori na bini Mađarske državne opere podigli prije 130 godina, ozvučenje u ovom hramu se i danas smatra jednim od najboljih i najprefinjenijih u svijetu.

Šećući se ka sjeveroistoku Andraševom avenijom, doći ćete do trga Franza Liszta, posvećenog najpoznatijem muzičaru grada, a ako nastavite šetnju, stići ćete do Trga heroja, gdje ćete moći vidjeti statue sedam mađarskih starješina. Zaustavite se nekoliko trenutaka i kod grobnice nepoznatog vojnika.

Trg heroja je prolaz do gradskog parka koji je 1896. bio mjesto centralne proslave hiljadugodišnjice postojanja države. Kao dio proslave nastao je Vajdahunyad dvorac. Privremena atrakcija napravljena od katrona i drveta prikazuje evoluciju mađarske arhitekture. Pokazao se toliko popularnim da je kasnije ponovno izgrađen od kamena, a danas je muzej poljoprivrede, fascinirajuće priznanje povezanošću Mađara s njihovom zemljom.

Gradski je park također dom Szechenyi termalnim kupalištima. Ogromna vodena palača s bazenima, saunama, parnim kabinama i sobama za masažu. Osim toga, Budimpešta leži na mreži od preko 125 termalnih izvora. Rimljani su iskoristili ove tople ljekovite vode prije 200 godina kao što su i Turci koji su kasnije izgradili raskošna kupatila na Budim strani Dunava. Do 1930-ih godina Budimpešta je u svijetu bila poznata kao grad ljekovitih toplih banja. Za mnoge građane Budimpešte, i tijelo.

 

Bilo da se radio o svjetlucavom Dunavu ili termalnim izvorima, postoji nešto zaista posebno u ovim vodama koje su pomogle Budimpešti da prebrodi turbulentne puteve prošlosti i svaki put izroni obnovljena. Kada budete spremni iskusiti trenutke odsjaja predivnih građevina u odrazu Dunava kao i inspiraciju uzvišene ljepote, posjetite Budimpeštu, jedan od najljepših svjetskih gradova. I vi ćete, kao što je i on kroz historiju, otići iz njega podmlađeni.

 

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.