Život i stil
Dajte joj priliku: Predivna zemlja u kojoj ćete u restoranu pivo platiti 1,5, a kolu 0,5 KM!
# Getty Images

Iako je jedna od najbrže rastućih turističkih zemalja na svijetu, Azerbajdžan nije i dalje previše visoko na listi onih koji najviše putuju. Stoga država moli da joj pružite „drugu priliku“ te razmislite i isplanirate put u „Zemlju Vatre“.

Azerbajdžanska turistička zajednica pokrenula je kampanju pod nazivom „Take a Look“, a cilj im je do 2023. godine udvostručiti broj turista koji sada posjećuju zemlju. Prije dvije godine Azerbejdžan je uveo novi online sustav viza koji umnogome olakšava posjet zemlji, a dobra je vijest i da su dobivanje viza pojednostavili Kazahstan i Uzbekistan, čineći na taj način posjet cijeloj regiji lakšim.

Posljednjih godina zemlja je doživjela ekonomski procvat, a razlog je tome naftna industrija. U glavnom gradu niklo je mnoštvo modernih zgrada i objekata, kojih je iz dana u dan sve više. No odlična je vijest kako i nakon odlaska iz gradova na vas čekaju sjajna priroda, istraživanje sela i mogućnost planinarenja.

„Take another look“ otkriva posebnosti Azerbajdžana. Domaćini jedva čekaju podijeliti svoju kulturu, kuhinju i zemlju s gostima. Uostalom, hiljadama godina putovi koji prolaze našom zemljom ugostili su mnoge putnike, trgovce i ostale“, izjavio je tada na promociji Florian Sengstschmid, direktor turističke zajednice Azerbajdžana. A da se isplati posjetiti ovu predivnu zemlju, možda će vam biti jasnije kada spomenemo da je pola litre domaćeg piva u restoranu 1,5 KM, mala kola samo 0,5 KM, dok ćete u trgovinama cijeli hljeb moći kupiti samo za 0,25 KM!

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.