Život i stil
Država koju svi zovu Finskom - osim samih ljudi koji žive u njoj Ako niste znali, Finci za svoju državu kažu Suomi - i to jedini u svijetu
#

U Italiji je država Finska poznata kao Finlandia. Na japanskom, to je "Finrando", a engleski je naziv "Finland" internacionalno prihvaćen - iako hrvatski prijevod Finska nije daleko od drugih naziva. Imajte to na umu ako se zaputite na putovanje u lijepu Finsku, poznatu kao zemlju gdje možete vidjeti najljepšu auroru borealis ili polarna svjetla.

Trend nazivanja skandinavske države upravo imenom Finska je konstanta u cijelom svijetu, izuzev jedne države - a to je sama Finska. Naime, svi Finci svoju državu nazivaju "Suomi" (čita se Somi), dok je Estonija, Litva i Latvija zovu varijacijama na Suomi.

Pretpostavlja se kako je ovaj ne-uralski etnonim germanskog porijekla te se povezuje s riječi "finthan", odnosno pronaći, primijetiti, isprobati...

Prvo spominjanje Finske, odnosno "Finlonti" pronađeno je na pločama u Švedskoj te na jednom švedskom otoku. No, činjenica je kako se tako nazivao samo jedan mali dio te zemlje na samom jugozapadu, koji je danas poznat kao povijesna provincija Finland Proper.

Ipak, odakle sami naziv Finci za ljude koji žive u Finskoj jedna je od većih povijesnih misterija na koje niti danas jezikoslovci i povjesničari nemaju konkretan odgovor.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.