Život i stil
Kako putovati jeftinije? Poslužite li se trikovima ovisnika o putovanjima, istraživanje svijeta ne mora biti jako skup sport. Uz ponešto strpljenja i organizacije nećete potrošiti životnu ušteđevinu na obilaženje destinacija koje ste oduvijek željeli posjetiti...
#

Kako biste uštedjeli na troškovima putovanja obavite sami posao turističkih agencija, a budite i spremni kockati se s vremenskom prognozom i putovati izvan sezone. 

Tako je primjerice putovanje na rajske Maldive u julu i augustu upola jeftinije nego u Hrvatskoj, no razlog tome je nešto veći rizik od lošeg vremena. Zabluda je da se na Maldive ide samo početkom ili krajem godine jer se, bez obzira na mokru sezonu, u tom raju na Zemlji može uživati tokom svih 365 dana. Za vrijeme kišne sezone temperature se ne spuštaju ispod 25 °C, a nije neuobičajeno da cijelu sedmicu bude sunčan uz samo poneki jači pljusak ili naoblaku.


 

Jedan od najskupljih faktora kod planiranja putovanje jest cijena avionskih karata, a one variraju ovisno o tome u kojem je dijelu godine ili čak sedmice kupujete.  Statistike pokazuju da su cijene karata najskuplje u junu i decembru zbog godišnjih odmora i božićno-novogodišnjih praznika, dok je najpovoljniji dan za početak putovanja utorak jer su tada karte jeftinije u odnosu na ostatak sedmice.

Želite li proći jeftinije, osim smještaja i avionskih karata obratite pažnju i na gradove u kojima nećete bankrotirati uđete li u kafiće i restorane. Na ljestvici najjeftinijih gradova za vikend odmor u Europi su Vilnius, Beograd, Varšava, Istambul i Bukurešt. Stručnjaci su slagali listu prema tipičnim turističkim troškovima: od pića, dvije večere za dvoje s vinom, smještaja u hotelu s tri zvjezdice do prijevoza.

Ako nemate tačno određeno mjesto gdje se želite odmoriti misao vodilja može biti cijena avionskih karata koje potražite na jednom od internetskih pretraživača. Zgodan alat je podešavanje pretrage na polaske iz Sarajeva prema - bilo kamo, a jednako tako pristupite i prema ciljanim datumima pa proširite traženje na cijeli mjesec (cheapest month).

Među popularnijim tražilicama su Skyscanner.net, Momondo i Kayak (isprobajte i Kayak.de ili Kayak.it jer se cijene iz italije i Njemačke mogu razlikovati). Korisno je pratiti i akcije low-cost aviokompanija poput Wizzaira, Easyjeta, Ryanaira i Vuelinga.

Imajte na umu da ćete za jeftine karte ponekad morati potegnuti do Budimpešte, Ljubljane, Beča ili Venecije. Također, kod low-cost letova provjerite kolika je dopuštena težina prtljage, kao i naplaćuje li se check in ako ga ne napravite sami na njihovoj internetskoj stranici.

Jeftini smještaj potražite na stranicama Booking.com, Airbnb, Agoda.com i HostelsCombined.com, a ako ste avanturistički nastrojeni možete se i „zamijeniti“ za smještaj na Home Exchange ili pričuvati nečijeg ljubimca te zalijevati cvijeće u zamjenu za smještaj na Mindmyhouse.com. 

Kompanija trustedhousesitters.com za članarinu od 119 američkih dolara godišnje dopušta vam da tražite smještaj diljem svijeta koji nude vlasnici kućnih ljubimaca. To su ljudi koji također žele putovati, ali nemaju kome ostaviti kućne ljubimce. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.