20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Zaustavite negativne misli i razmišljajte jasnije

Trudite se da vam sve u kući i ormaru bude sređeno, a šta je s vašim mentalnim prostorom? Hajde da kažemo da i on može biti malo pretrpan. Svakodnevne brige i podsvjesne preokupacije povremeno se gomilaju i prljaju vaš um, te vam crpe dragocijenu energiju.

IDENTIFICIRAJTE MISLI KOJE VAS ISCRPLJUJU

Možda je tvoja svekrva nadmašila svoju najnoviju pasivno-agresivnu predstavu, ili je tvoj prijatelj rekao nešto prilično surovo. Šta god da je bilo urađeno, to vas i dalje muči nekoliko sedmica kasnije. Ljutnja koju nosite može se smatrati opravdanom, ali vas vuče prema dolje, kaže dr Lisa Marie Bobby. Svaki put kada ponovite taj događaj u svojoj glavi, aktivirate odgovor na stres u vašem tijelu.

- OGLAS -

Očistite nered: Izražavanje svojih povrijeđenih osjećaja može vam pomoći da oslobodite ljutnju i krenete dalje. Ali vi to znate. Ako izbjegavate konfrontaciju, to može biti zato što ne očekujete da ćete dobiti izvinjenje koje zaslužujete. Postoji još jedna opcija: napišite pismo, a zatim ga bacite, kaže Bobby. Emocionalno napunjeni dio vašeg mozga koji treba da se zatvori ne brine da li druga osoba sluša ili ne. Znači, čak i samo ispisivanje vaših osjećaja može učiniti trik.

UVIJEK OČEKUJEŠ NAJGORI SCENARIO

Da li je vaš lični moto: “Ako nešto može poći po zlu, to će se vjerovatno i desiti“? Takva vrsta katastrofalnog razmišljanja dovodi vas do toga da trošite svoje mentalne resurse predviđajući loše događaje. Zabrinutost zbog potencijalnih zamki može stvoriti spiralu negativnosti koju je teško kontrolirati.

Očistite nered: Nažalost, ne možete protjerati nametljive misli. Pokušaj ignoriranja samo ih čini jačim. Ali možete preokrenuti svoje strahove kako bi bili korisni. Evo trika: zamislite najgori mogući scenarij i napravite akcijski plan. Znajući da se zapravo može nositi sa strašnim ishodom, to može biti manje zastrašujuće. Na primjer, ako ste zabrinuti da bi smiješna pjega mogla biti melanom, idite vidjeti svog dermatologa.

VAŠA KONTROLNA LISTA JE BESKRAJNA

Kupi mlijeko, rezerviraj let, pošalju poruku veterinaru… Naši mozgovi su opsjednuti nedovršenim stvarima, kaže stručnjakinja za upravljanje vremenom Laura Vanderkam. Da ne zaboravite na ove stvari, vaš mozak vas stalno podsjeća, ali, naravno, niz prekida vas spriječava da se fokusirate na zadatak koji je trenutno na raspolaganju.

Očistite nered: Prvo, ako već niste, napišite vašu listu na komad papira. Kada zapišete svoje zadatke, izbacite ih iz glave. Time oslobađate mozak, i oduzimate mu ulogu glavnog podsjetnika. Postoji velika razlika između onoga što smatrate da treba da se uradi i onoga što mora da se uradi.

NESIGURNI STE

Uprskos svim suprotnim dokazima, niste uvjereni da zaslužujete svoj uspjeh i ta nesigurnost ispunjava vaš um sumnjama. Vi ne vjerujete svojim instinktima, a svoje odluke donosite na drugi način. Čak i ako ste dobri u nečemu, znate za sva vremena u kojima ste u prošlosti zeznuli ili propali, a mali glas u  glavi šapće: „Nećeš uspjeti“.

Očistite nered: Podsjetite se da ste čovjek. Svi imamo jedan kofer neuspjeha koji skrivamo. Potražite činjenice i postignuća koja su vaš život oblikovala, i shvatiti ćete da niste toliko nesigurni.

NA STROGOJ DIJETI

Brojanje kalorija, ugljikohidrata, grama masti, svo to praćenje može vam pomoći da smršate. Međutim, one također stvara opsesiju hranom. Između konstantnih kalkulacija, krivice zbog zaloaja više, restriktivni režim može pojesti mnogo prostora u mozgu.

Očistite nered: Zapitajte se zašto ste na ovoj Zemlji. U redu, to je previše dramatično, ali stvar je u tome da sigurno nismo svi stvoreni da nosimo velićinu „S“ ili da eliminirate (potpuno normalan) celulit na bedrima. Razmislite o prelasku na održiviji plan zdrave prehrane koji je blaži prema vašoj psihi. A kad osjetite da se samokritične misli podižu, upotrijebite ih za kultiviranje zahvalnosti. Na primjer, možete reći: “Ne volim način na koji moje noge izgledaju, ali cijenim ih jer su mi dopustile da trčim sa svojim psom.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA