Život i stil
Lista 10 najljepših zemalja na svijetu World Economic Forum je u okviru svojih godišnjih obaveza i aktivnosti napravio listu najljepših zamalja svijeta. Iako ovaj zadatak nije nimalo lagan, lista od 10 njljepših je sastavljena, a rezultat je u neku ruku i očekivan.
# Agencije

Kako bi odredili koje zemlje mogu učestvovati u izboru, uzeli su u obzir nekoliko faktora kojim bi rangirali 136 zamalja, kao što su broj lokaliteta i mjesta koje neka zemlja ima na listi Svetske baštine, kao i broj zaštićenih područja, biljnih i životinjskih vrsta, kao i broj nacionalnih parkova. Također, od velike važnosti je i privlačnost same destinacije, kao i turistička potražnja za istraživanje prirodnih ljepota u nekoj zemlji.

 

Nakon analize svih ovih podataka, sastavljena je lista 10 najljepših zemalja svijeta. Na prvom mjestu je Brazil koji se smatra biološki najraznovrsnijom državom svijeta. Ova zemlja je po veličini 5. po redu, i posjeduje najrazličitije ekosisteme, a zahvaljujući veličini i mističnosti Amazonske prašume sve biljne i životinjske vrste još nisu ni otkrivene ni klasificirane.

 

Među najlepšim zemljama svijeta našla se još jedna zemlja iz Južne Amerike, Peru, iz Srednje Amerike Kostarika. Španija je predstavnik Evrope, a tu su još i Kina, Australija, Tajland, kao i Tanzanija.

 

Lista 10 najljepših zemalja po mišljenju World Economic Foruma izgleda ovako:

1. Brazil

2. Meksiko

3. Kostarika

4. Peru

5. Kina

6. Australija

7. Tajland

8. Tanzanija

9. Španija

10. Sjedinjene Američke Države

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.