Život i stil
Najviši kameni toranj na svijetu: Mjesto na koje se niko ne smije popeti Sa svojih 562 metra koji izviru iz velikog plavetnila, Ballova piramida čini se kao da dodiruje oblake
#

Najviši kameni toranj na svijetu izgeda poput kakve tačkice u Tasmanovom moru, rubnom moru Tihog oceana između istočne obale Australije i otoka Tasmanije na zapadu, Novoga Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku. Oni koji su se s njime susreli gotovo da nisu mogli povjerovati koliko je ogroman. Sa svojih 562 metra koji izviru iz velikog plavetnila, Ballova piramida čini se kao da dodiruje oblake.

Gotovo dvostruko veći od Eiffelovog tornja, taj se kameni starac nalazi oko 700 kilometara sjeveroistočno od Sydneyja. Piramida je zapravo ugasli vulkan kojem je samo vrh ostao iznad vode, a poslijednji put je bio aktivan prije sedam miliona godina.

Otada se oko njega igraju ptice, ribe, kao i druga morska bića, a plijeni i pažnju moreplovaca, pilota, kao i penjača koji sanjaju o tome da se popnu do vrha. Prvi čovjek za kojeg se zna da je ugledao taj golemi toranj bio je Henry Ball, koji ga je jasno, nazvao po sebi. Henry je 1788. prolazio s brodom Supply, prevozeći doseljenike na Norfolk.

Oko 20 kilometara od piramide nalazi se otok Lord Howe, s kojeg čamci nerijetko kreću prema Ballovoj piramidi kako bi se divili nestvarnoj veličini tog australskog Everesta. Tek su se rijetki penjači uspijeli izboriti s jakim valovima kako bi se popeli na vrh piramide. No to je tek početak muke. Razlog tome su krhke stijene koje se ruše u more i predstavljaju veliku opasnost za penjače, a zbog toga je i penjanje na piramidu zabranjeno. Kazna za neposlušne penjače je 5.000 dolara, piše Punkufer.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.